Типерари (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Типерари
County Tipperary / Contae Thiobraid Árann
Застава
Застава
Грб
Грб
Положај
Покрајина Манстер
Админ. центар ЈТ Клонмел,
СТ Нина
Површина 4.303 km2
Становништво 2011.
 — Број ст. 158.652
 — Густина ст. 36,7 ст/km2
Ауто код TS, TN
[[1]%20<br%20/>[2] Званични веб-сајт]

Округ Типерари (енгл. County Tipperary, ир. Contae Thiobraid Árann) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом јужном делу, у покрајини Манстер.

Данас је округ Типерари подељен на Јужни Типерари и Северни Типерари, као два од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Средишта округа су управно седиште Јужног Типерарија, град Клонмел, и управно седиште Северног Типерарија, град Нина.

Положај и границе округа[уреди]

Округ Типерари се налази у јужном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди]

Типерари је по пространству један од већих ирских округа - заузима 6. место међу 32 округа.

Рељеф: Највећу део округа Типерари је брдско-планинско подручје надморске висине изнад 200 м. На југу су планине Нокмилдаун и Комера, на југозападу Галти планине, а на западу Кипер Хил. Крајње северни део је равничарски, у равници реке Шенон, а на југу је пространа долине реке Сур.

Клима Клима у округу Типерари је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Типерари је богат водама. У северном делу округа протиче река Шенон, а на југу река Сур. На западној граници налази се и велико ирско језеро Дерг.

Становништво[уреди]

Град Клонмел, седиште Јужног Типерарија

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Типерари живело је близу 140 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је чак три пута мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте, али много спорије у односу на друге округе.

Густина насељености - Округ Типерари има густину насељености од око 36 ст./км², што је готово двоструко мање од државног просека (око 60 ст./км²). Јужни део округа је боље насељен него северни.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]