Типерари (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Типерари
County Tipperary / Contae Thiobraid Árann
{{{caption2}}}
Положај
ПокрајинаМанстер
Админ. центарКлонмел,
Нина
Површина4.305 km2
Становништво2016.
 — број ст.160.441
 — густина ст.37,27 ст./km2
Регистарске таблицеТ
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Типерари (енгл. County Tipperary, ир. Contae Thiobraid Árann) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом јужном делу, у покрајини Манстер.

Између 1898 и 2014 округ Типерари је био подељен на две целине: Јужни Типерари и Северни Типерари. Након локалних избора 2014, а на основу акта о реформи локалних јединица власти из 2014. године, 3. јуна 2014. године окрузи су се ујединили и данас чине једну целину.[1] Иако су се окрузи ујединили, главни градови су сачували своје статусе, па је седиште округа у пређашњим престоницама; Клонмелу и Нини.

На попису из 2016. године, округ Типерари је имао 160.441 становника. Највећи градови округа су Клонмел, Нина и Турлес.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Типерари се налази у јужном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Географија[уреди | уреди извор]

Типерари је по пространству један од већих ирских округа - заузима 6. место међу 32 округа.

Рељеф: Највећу део округа Типерари је брдско-планинско подручје надморске висине изнад 200 м. На југу су планине Нокмилдаун и Комера, на југозападу Галти планине, а на западу Кипер Хил. Крајње северни део је равничарски, у равници реке Шенон, а на југу је пространа долине реке Сур.

Клима Клима у округу Типерари је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Типерари је богат водама. У северном делу округа протиче река Шенон, а на југу река Сур. На западној граници налази се и велико ирско језеро Дерг.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Клонмел, највећи град округа Типерари

По подацима са Пописа 2016. године на подручју округа Типерари живело је близу 160 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је чак три пута мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте, али много спорије у односу на друге округе.

Густина насељености - Округ Типерари има густину насељености од око 37 ст./км², што је готово двоструко мање од државног просека (око 60 ст./км²). Јужни део округа је боље насељен него северни.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tipperary County Council”. Tipperary County Council. 29. 5. 2014. Архивирано из оригинала 06. 06. 2014. г. Приступљено 14. 05. 2018. „Tipperary County Council will become an official unified authority on Tuesday, 3rd June 2014. The new authority combines the existing administration of North Tipperary County Council and South Tipperary County Council. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]