Пређи на садржај

Килдер (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Килдер
County Kildare / Contae Chill Dara
Положај
ПокрајинаЛенстер
Админ. центарНејс
Површина1.693 km2
Становништво2011.
 — број ст.209.955
 — густина ст.124,01 ст./km2
Регистарске таблицеKE
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Килдер (енгл. County Kildare, ир. Contae Chill Dara) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом источном делу, у покрајини Ленстер.

Данас је округ Килдер један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је град Нејс, а значајни градови су и Ликслип и Њубриџ.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Килдер се налази у источном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Килдер је по пространству један од средњих ирских округа - заузима 24. место међу 32 округа.

Рељеф: Већи део округа Килдер је равничарско, 60-100 метара надморске висине, посебно у средини и на северу. На крајње југу је округ брежуљкаст.

Клима Клима у округу Килдеру је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Најважније реке у округу су: Бероу (југ), Лифи (исток) и Бојн (север). Од реке Лифи ка западу је прокопан тзв. Велики канал, који значајном дужном пролази кроз округ Килдер. У округу постоји низ мочвара, од којих је веома позната Аленова мочвара. У округу нема већих језера, што реткост за Ирску.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Нејс, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Килдер живело је близу 210 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 80% више него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Последње три деценије број становника округа расте по стопи од близу 3% годишње, па се број становника удвостручио у овом раздобљу.

Густина насељености - Округ Килдер има густину насељености од око 125 ст./км², што је двоструко више од државног просека (око 60 ст./км²). Источни део округа, који обухвата предграђа Даблина, је много бое насељен него запад и југ округа.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]