Голвеј (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Голвеј
County Galway / Contae na Gaillimhe
Положај
ПокрајинаКонот
Админ. центарГолвеј
Површина6.148 km2
Становништво2011.
 — број ст.250.541
(175.127 без г Голвеја)
 — густина ст.40,8 ст./km2
Регистарске таблицеG
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Голвеј (енгл. County Galway, ир. Contae na Gaillimhe) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом западном делу, у покрајини Конот.

Данас је округ Голвеј један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Голвеј, који је управно издвојен из округа, али и даље врши улога окружног седишта.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Голвеј се налази у западном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Голвеј је по пространству један од највећих ирских округа - заузима 2. место међу 32 округа. Округу припадају и Аранска острва.

Рељеф: Округ Голвеј се састоји две сасвим различите целине. Западни део округа је брдско-планински, а ту се и налази највиши врх округа, Бенбон, висок 729 м. Најпознатија планина је Твелв Бенс. Источни део округа је равничарски, надморске висине 50-100 м. Стога је округ познат као пољопривредно подручје.

Клима Клима у округу Голвеј је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Голвеј је богат водама. Округ има дугу обалу ка Атлантику на западу и југозападу. Постоји више мањих река, од којих је најпознатија река Кориб, је отока истоименог језера. У округу постоји и низ језера, од којих су највеће и познатије језеро Кориб, истовремено и друго по величини у Ирској.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Голвеј, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Голвеј живело је око 250 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 80% мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од приближно 1% годишње.

Густина насељености - Округ Голвеј има густину насељености од око 40 ст./км², што је за трећину мање од државног просека (око 60 ст./км²). Источни и јужни делови округа је боље насељени него запад.

Језик: Око 20% окружног становништва насељава тзв. Подручја ирског језика (западни део округа), где је једино ирски језик у званичној употреби. У остатку округа се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]