Карлоу (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Карлоу
County Carlow / Contae Cheatharlach
Flag of Карлоу
Застава
Official seal of Карлоу
Грб
Island of Ireland location map Carlow.svg
Покрајина Ленстер
Админ. центар Карлоу
Површина
 • Укупно 896 km2 (346 sq mi)
Становништво (2011.)
 • Укупно 54,532
 • Густина 61/km2 (160/sq mi)
Регистрске ознаке CW
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Карлоу (енгл. County Carlow, ир. Contae Cheatharlach) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом југоисточном делу, у покрајини Ленстер.

Данас је округ Карлоу један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Карлоу.

Положај и границе округа[уреди]

Округ Карлоу се налази у југоисточном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди]

Карлоу је по пространству један од најмањих ирских округа - заузима 31. место међу 32 округа.

Рељеф: Већи део округа Карлоу је равничарско-брежуљкасти, 50-200 метара надморске висине, посебно у средини и на северу. На југу је округ планински. Ту се налази планина је Ленстер, висине до 796 метара. Друга битна планина је Блек Рок.

Клима Клима у округу Карлоу је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Најважније реке у округу Карлоу су Слејни и Бероу. Река Слејни притиче источним делом округа, а река Бероу западним. У округу нема језера, што реткост за Ирску.

Становништво[уреди]

Град Карлоу, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Карлоу живело је преко 145 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 80% мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од преко 1% годишње.

Густина насељености - Округ Карлоу има густину насељености од око 60 ст./км², што је истоветно као државни просек (око 60 ст./км²). Цео округ је приближно једнако насељен.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]