Карлоу (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Карлоу
County Carlow / Contae Cheatharlach
Положај
ПокрајинаЛенстер
Админ. центарКарлоу
Површина896 km2
Становништво2011.
 — број ст.54.532
 — густина ст.60,86 ст./km2
Регистарске таблицеCW
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Карлоу (енгл. County Carlow, ир. Contae Cheatharlach) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом југоисточном делу, у покрајини Ленстер.

Данас је округ Карлоу један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Карлоу.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Карлоу се налази у југоисточном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Карлоу је по пространству један од најмањих ирских округа - заузима 31. место међу 32 округа.

Рељеф: Већи део округа Карлоу је равничарско-брежуљкасти, 50-200 метара надморске висине, посебно у средини и на северу. На југу је округ планински. Ту се налази планина је Ленстер, висине до 796 метара. Друга битна планина је Блек Рок.

Клима Клима у округу Карлоу је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Најважније реке у округу Карлоу су Слејни и Бероу. Река Слејни притиче источним делом округа, а река Бероу западним. У округу нема језера, што реткост за Ирску.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Карлоу, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Карлоу живело је преко 145 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 80% мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од преко 1% годишње.

Густина насељености - Округ Карлоу има густину насељености од око 60 ст./км², што је истоветно као државни просек (око 60 ст./км²). Цео округ је приближно једнако насељен.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]