Килкени (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Килкени
County Kilkenny / Contae Chill Chainnigh
Положај
ПокрајинаЛенстер
Админ. центарКилкени
Површина2.072 km2
Становништво2011.
 — број ст.95.360
 — густина ст.46,02 ст./km2
Регистарске таблицеKK
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Килкени (енгл. County Kilkenny, ир. Contae Chill Chainnigh) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом јужном делу, у покрајини Ленстер.

Данас је округ Килкени један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Килкени.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Килкени се налази у јужном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Килкени је по пространству један од средњих ирских округа - заузима 16. место међу 32 округа.

Рељеф: Округ Килкени је махом равничарско-брежуљкасти, до 200 метара надморске висине, посебно на југу. На северу он постаје брдски. Једина планина је Брендон Хил на југоистоку округа, висине до 515 метара.

Клима Клима у округу Килкени је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Килкени је богат водама. Река Нор притиче средином округа, река Сур чини његову јужну границу, а река Бероу чини источну. У округу нема језера, што реткост за Ирску.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Килкени, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Килкени живело је преко 95 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за више него двоструко мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од преко 1% годишње.

Густина насељености - Округ Килкени има густину насељености од око 46 ст./км², што је за осетно мање од државног просека (око 60 ст./км²). Цео округ је приближно једнако насељен.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]