Фингал (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Фингал
County Fingal / Contae Fine Gall
Застава Грб
Застава Грб
Положај
Покрајина Ленстер
Главни град Свордс
Површина 455 km²
Становништво 2011.
 - Број 273.051
 - Густина становништва 600,1 ст./km²
Регистарске ознаке D
Веб-сајт www.fingal.ie

Округ Фингал (енгл. County Fingal, ир. Contae Fine Gall) је један од 3 нова управна округа Републике Ирске, смештен у њеном источном делу, у покрајини Ленстер. Седиште округа је град Свордс.

Округ Фингал је издвојен 1994. године из округа Даблин, који је тада, због свом бројног становништва и великог значаја, подељен на четири ужа округа:

Сва четири округа данас чини тзв. Даблинску регију.

Положај и границе округа[уреди]

Округ Фингал се налази у источном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди]

Рељеф: Округ Фингал је равничарско подручје, 0-70 метара надморске висине.

Клима Клима у округу Фингал је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Фингал излази дугом обалом на Ирско море. Обала је веома привлачна, са много малих залива, па се ту образовало више престижних предграђа Даблина. На југозападу округ дотиче реку Лифи, која је том делу граница ка округу Јужни Даблин.

Становништво[уреди]

Град Свордс, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Фингал живело је преко 270 хиљада становника, већином етничких Ираца, али и доста страних усељеника. Последње три деценије број становника округа расте по стопи од преко 2% годишње.

Густина насељености - Округ Фингал има густину насељености од око 600 ст./км², што је вишеструко више од државног просека (око 60 ст./км²). Цео округ је добро насељен, а посебно јужни, који чини сео грађевинског подручја Даблина.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]