Роскомон (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Роскомон
County Roscommon / Contae Ros Comáin
Flag of Роскомон
Застава
Official seal of Роскомон
Грб
Island of Ireland location map Roscommon.svg
Покрајина Конот
Админ. центар Роскомон
Површина
 • Укупно 2,547 km2 (983 sq mi)
Становништво (2011.)
 • Укупно 63,896
 • Густина 25/km2 (65/sq mi)
Регистрске ознаке RN
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Роскомон (енгл. County Roscommon, ир. Contae Ros Comáin) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом средишњем делу, у покрајини Конот.

Данас је округ Роскомон један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Роскомон.

Положај и границе округа[уреди]

Округ Роскомон се налази у средишњем делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди]

Роскомон је по пространству један од осредњих ирских округа - заузима 11. место међу 32 округа.

Рељеф: Већи део округа Роскомон је равничарски, надморске висине 50-100 м. Стога је округ познат као пољопривредно подручје.

Клима Клима у округу Роскомон је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Роскомон је богат водама. Постоји више мањих река, од којих је најпознатија река Шенон, која чини источну границу округа. У округу постоји и низ језера, од којих су највећа и познатија језера Ри, Киј и Килглес.

Становништво[уреди]

Град Роскомон, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Роскомон живело је око 65 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је готово 4 пута мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од приближно 1% годишње.

Густина насељености - Округ Роскомон има густину насељености од око 25 ст./км², што је близу 2,5 пута мање од државног просека (око 60 ст./км²). Средишњи и јужни делови округа је боље насељени него север.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]