Кабардино-Балкарија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Кабардино-Балкарска Република
Кабардино-Балкарская Республика
Къэбэрдей-Балъкъэр Республикэ
Къабарты-Малкъар Республика
Flag of Кабардино-Балкарска Република
Застава
Official seal of Кабардино-Балкарска Република
Грб
Kabardino-Balkar in Russia.svg
Држава  Русија
Федерални округ Севернокавкаски
Главни град Наљчик
Површина
 • Укупно 12,500 km2 (4,800 sq mi)
Становништво (2014.)
 • Укупно 858,560
 • Густина 69/km2 (180/sq mi)
Вебсајт Званични веб-сајт
Мапа Кабардино-Балкарије
Мапа Кабардино-Балкарије
Етнички Кабардинци

Кабардино-Балкарија, или званично Кабардино-Балкарска Република (рус. Кабардино-Балкарская Республика) је конститутивни субјект Руске Федерације[1] са статусом аутономне републике на простору северног Кавказа.

Главни град републике је град Наљчик.

Етимологија[уреди]

Република је названа према два народа који је насељавају: Кабардинцима (народ севернокавкаског односно черкеског порекла) и Балкарима (народ турског порекла).

Географија[уреди]

Република је географски подељена на два етно-историјска региона, Кабардију (на северу) и Балкарију (на југу). Ово се међутим не рефлектује у административној подели републике, јер она административно представља унитарну територију подељену на градове и дистрикте.

Историја[уреди]

Кабардинци су народ черкеског порекла и населили су се на овим просторима у 9. веку, док се Балкари сматрају потомцима старих Бугара, односно потомцима оних Бугара који су остали да живе на подручју Кавказа, док су се остали припадници бугарског народа преселили на Балкан и средњу Волгу.

Од 16. века, регион постаје протекторат руске државе у експанзији. Кабардинци су били савезници Руса, док су Балкари пружали отпор Русима много година. У кратком периоду између 1739. и 1774. године, Кабардија је била независна, али је затим анексирана од стране Русије, док је Балкарију Русија анексирала 1827. године.

Године 1921. регион је постао део Аутономне Републике Планинских Народа, да би касније исте године била формирана Кабардинска аутономна област. Наредне године, име области је промењено у Кабардинско-Балкарска аутономна област, а 1936. године, статус региона је уздигнут на ниво аутономне совјетске социјалистичке републике.

Стаљин је 1944. оптужио Балкаре за сарадњу са нацистима и депортовао их са овог подручја, а балкарско национално име је избачено из назива републике. Балкарском становништву је било дозвољено да се врати 1957. године, када је и претходно двонационално име републике враћено.

Становништво[уреди]

Кретање броја становника
1989. 2002. 2010.
759.586 901.494 859.939

Етнички састав[уреди]

Попис из 1926. године[уреди]

Попис из 1989. године[уреди]

Попис из 2002. године[уреди]

Религија[уреди]

Главна религија у републици је ислам. [1]

Градови[уреди]

Највећи градови републике су (са приказом броја становника 2009. године): [2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]