Крупајско врело

Координате: 44° 07′ 07″ СГШ; 21° 42′ 33″ ИГД / 44.1185° СГШ; 21.709167° ИГД / 44.1185; 21.709167
Крупајско врело
Крупајско врело
Крупајско врело
Тип крашко
Температура воде 9–11 0C
Планински венац Бељаница
Геопростор Хомоље
Област источна Србија
Држава  Србија
Крупајско врело на мапи Србије
Крупајско врело

Крупајско врело се налази у источној Србији испод западног кречњачког одсека Бељанице, са десне стране Крупајске реке, на надморској висини од 220 м. Смештено је у атару села Милановца, удаљеном од Жагубице око 35 km.

Положај и карактеристике[уреди | уреди извор]

Ово врело спада у групу крашких врела, а температура воде креће се од 9–11 °C. Врело је при дну амфитеатралног облика стрмих, местимично вертикалних страна. Поток врела, односно врелска отока укупне дужине 435 метара, прво отиче према северу на дужини од 130 метара, а затим скреће према западу и после неких 300 метара улива се у Крупајску реку. Због изградње бране на отоци врела високе око 3 метра врело данас има изглед издуженог језерца дужине 40 и ширине 17 метара чија се вода атрактивним водопадом прелива преко круне ове уставе.

Спелеоронилачким проучавањима у 1998. години, која представљају изванредни истраживачки подухват, откривено је постојање преко 70 м дубоког инверзног крака пећинског сифона којим воде врела доспевају из кречњачког масива Бељанице. Од бране до млина, врелски поток тече кроз кречњачку сутјеску стрмих страна и слаповитог корита. Хидролошки режим врела и његова издашност нису довољно испитани. Као и већина крашких извора, ово врело се одликује великим променама издашности у току једне године, а поготову у вишегодишњем периоду. Код зграде млина, налази се бетонска чесма са пет металних цеви на којима истиче топла вода температуре 26 °C и издашности 6–10 лит/сек. Ова вода потиче из природног термалног извора који је каптиран и подземно спроведен до чесме. Десетак метара од чесме је друга термална појава представљена извором у облику минијатурног водоскока који је настао на самоизливној геолошкој бушотини.

Крупајско врело и амбијент у околини од 9 ha су заштићени као споменик природе од националног значаја Републике Србије. Споменик природе „Крупајско врело“, установљен је уредбом Владе Републике Србије (Службени гласник РС, бр. 9/95), а на основу Закона о заштити животне средине, за заштићено природно добро од изузетног значаја представља један од најјачих крашких извора у Србији и по морфологији свог изворишта, хидролошким функцијама и пратећим природним обележјима припада групи најрепрезентативнијих гравитационих врела.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]