Споменик природе Кречњачки спруд Камиља

С Википедије, слободне енциклопедије
Кречњачки спруд Камиља
Опште информације
МестоЛепосавић
ОпштинаЛепосавић
Држава Србија, Косово и Метохија
Врста споменикагеолошки
Година заштите1987.
Степен заштитеIII
Површина96 ha

Споменик природе „Кречњачки спруд Камиља“ се налази се у јужном делу Србије, на Косову и Метохији, источно од реке Ибар код Лепосавића и саставни је део југозападних падина планинског масива Копаоника. За споменик природе је проглашен 1987. године, на површини од 96 ha.

Опис спруда[уреди | уреди извор]

Морфолошки, маркантни, сложени, кредни кречњачки спруд Камиље, код Лепосавића, представља један од најзначајнијих комплекса гребена са рудистима у нашој земљи. Доступност посматрања и могућност непосредног проучавања развића репрезентативних горњокредских формација на малом простору, пружају овом налазишту неоспорну научну и едукативну вредност.

Најпотпуније развиће горњокредских наслага мезозојске ере могуће је управо пратити на кречњачком спуду Камиља. На овом локалитету откривене су бројне ретке и карактеристичне врсте рудиста као што су Rajka spinosa Milovanovic, Vaccinites oppei Douville... Значај проучавања кречњачких рудистних спрудних комплекса од велике је важности ради бољег разумеваља настанка дубокоморских наслага унутрашњих Динарида и Источних Алпи и реконструкције геодинамичких догађаја у Тетису за време креде.

Решење - акт о оснивању[уреди | уреди извор]

Одлука о заштити споменика природе Кречњачки спруд Камиља Број: 199 - СО Лепосавић.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај ове странице или један његов део, написан је на основу података из Централног регистра заштићених природних добара које води Завод за заштиту природе Србије.