Таорска врела

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Споменик природе Таорска врела
Taorska vrela.jpg
Таорска врела
Мјесто Србија
Најближи градВаљево
Управљачко тијелоСрбија

Слапови Таорских врела су споменик природе која се налазе у западном делу Србије, масиву Ваљевских планина, у подножју планине Повлен. Таорска врела избијају у селу Доњи Таор, где се и уливају у реку Скрапеж, притоку Западне Мораве.

Положај[уреди | уреди извор]

Таорска врела се налазе на територији града Ваљева у Доњем Таору, недалеко од пута за Маковиште. У овом природном простору, некад је постојало 12 воденица, а сада их је остало само неколико. У подножју кречњачког платоа, на југоисточном крају синклиналне долине, са северне стране оивиченог вертикалном литицом висине 5, ширине при дну 3 м, из пећинског отвора избија врело. На релативно кратком растојању преко наталожених бигрених наслага, створени су бројни слапови и водопади. Врела се уливају у реку Скрапеж, којој је извориште испод планине Повлен.

До врела се може доћи из Ваљева путем који иде преко Лелића и Мравињаца.[1]

Одлике[уреди | уреди извор]

Подручје Таорских врела је препознатљиво по врелској пећини у подножју кречњачког одсека, одакле извире главно врело, и широј изворишној зони са више малих периодских извора.[2] Низводно од главног врела наталожена је највећа акумулација бигра у овом делу Србије. Она је испресецана мноштвом живописних каскада и слапова, са остацима некадашњих воденица, који се завршавају водопадом на ушћу Врелског потока у Скрапеж, висине око 4,5 m.

Заштита[уреди | уреди извор]

Споменик природе „Таорска врела“ налази се у поступку заштите и на његовом подручју је предвиђен режим заштите II степена.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Taorska vrela”. 14. 02. 2015. Приступљено 20. 05. 2017. [мртва веза]
  2. ^ „Zapadna Srbija: Taorska vrela”. 14. 02. 2017. Приступљено 20. 05. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]