Лотар (краљ Француске)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лотар Француски
Lothaire.jpg
Лотар Француски
Датум рођења 941.
Датум смрти 2. март 986.
Династија Каролинзи
Отац Луј IV
Потомство Луј V
краљ Француске
Период 954-986

Лотар Француски или Лотар II Француски (941986) је био краљ Француске (954—986). Син је Луја IV Прекоморског .

Под старатељством[уреди]

Наследио је свог оца када је имао 13 година, тако да је био под старатељством. Први старатељ му је био Иго Велики, војвода и гроф Париза. Занимљиво је да је Иго Велики био старатељ, а не регент. Старатељев син је био Иго Капет будући оснивач династије Капет. Иго Капет је постао гроф Париза, а Лотар је добио новог старатеља келнског надбискупа Бруна I.

Рат против вазала[уреди]

Почетак његове владавине обележили су ратови против вазала, посебно против војводе од Нормандије и против Фландрије. Краљ у Француској је тада представљао већином церемонијалну функцију, у смислу првог међу једнакима, односно статус краља се доста разликовао од краља у централизованој држави каснијих епоха.

Рат за Лорену[уреди]

Лотар је 978. покушао да поново врати Лорену у посед Француске. Напао је нагло у пролеће 978, тако да је скоро заробио цара Отона II у Ахену. Отон II је онда предузео осветнички поход на јесен 978. и дошао је до Париза и заузео Монтматр, уништавајући и харајући подручјем, којим би прошао. Међутим Отон није успео да заузме Париз, а био је и присиљен да се повуче уз тешке жртве. Француска страна је била доста јединствена, јер су Иго Капет и остали великаши тада подржали Лотара. Мир је склопљан 980, а Лорена остаје у немачким рукама.

Јачање моћи Капета[уреди]

Око 980. Лотар је био у завади са Игом Капетом, јер се на наговор надбискупа Рејмса Адалберона, Иго помирио са Отоном III, у доба рата Лотара и Отона II. Надбискуп Рејмски је био постављен захваљујући Отоновом заузимању, тако да Адалберон подржавао Капеове у њиховим тежњама за што више власти. Иго Капет је постајао све моћнији и засењивао је краља, који се претворио у обичну фигуру. Лотар је одлучио да суди издајничком надбискупу.

Лотар Француски је умро 2. марта 986, а после њега краљ је био његов син Луј V, који је након годину дана власти умро. Тиме је у Француској окончана династија Каролинга. Лотар је имао и незаконитог сина Арнулфа Рејмског, који је био надбискуп Рејмса.

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Луј IV
Француски краљеви
(954986)
Наследник:
Луј V
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}