МТВ Адрија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
МТВ Адрија
Тип телевизијска
Земља  Босна и Херцеговина
 Република Македонија
 Словенија
 Србија
 Хрватска
 Црна Гора
Доступност путем кабловске телевизије
Власник MTV Networks Europe
Датум покретања 1. септембар 2005.
Датум гашења 1. јануар 2018.
Формат слике 16:9
Веб-сајт www.mtv.rs

МТВ Адрија је била музички ТВ канал. Представљала је део МТВ Networks Europe, МТВ корпорације. Била је смештена у Београду, Србија, а њен програм се емитовао на просторима бивше СФРЈ (Босна и Херцеговина, Македонија, Словенија, Србија, Хрватска, Црна Гора).

Емитовање[уреди]

МТВ Адрија је почела своје емитовање преко сателита на дигиталној платформи, 1. септембра 2005. Почетак емитовања програма је обележен концертима у главним градовима држава у којима ће се МТВ Адрија емитовати. Циљ МТВ Адрија је био промовисање квалитетног звука са простора бивше СФРЈ.

Први видео-спотови који су емитовани били су U-2, Beautiful Day и спот Pussycat Dolls, Don't Cha, док је први спот регионалног извођача био спот словеначког бенда Siddharta, Ring

МТВ Адрија је свој програм емитовала преко сателита AMOS 1. Од почетка свог емитовања телевизија је почела са преносом програма заједно са титловима на словеначком, српском и хрватском језику.

Програмска шема[уреди]

Првобитна програмска шема се састојала од музике и то 20% музике извођача бивших СФРЈ република, док је осталих 80% било резервисано за извођаче из иностранства. Данашња програмска шема проширена је емисијама МТВ продукције попут Punk'd, My Super Sweet Sixteen и Room Raiders као и емисијама регионалне продукције и специјалним емисијама посвећеним дешавањима у региону.

Емисије[уреди]

  • MTV News Weekend Edition, информативна емисија. Продукције MTV Newsa која се емитује само викендом
  • Adria Top 20, регионална топ листа сачињена од гласова гледалаца
  • Blok, хип-хоп музичка емисија
  • Dancefloor Chart, емисија o електронској и музици за плес

Водитељи[уреди]

  • Иван Шарић – водитељ емисије MTV News Weekend Edition
  • Мартина Врбос- водитељка емисије Blok
  • Лана Борић – водитељка емисије Dance Floor Chart
  • Маја Тараниш – водитељка емисије Adria Top 20
  • Галеб Никачевић Хасци - Јаре – водитељ емисије MTV Blok Chart

Награда Best Adria Act[уреди]

  • Од 2005. године, на додели европских МТВ награда уведена је категорија Best Adriatic Act (Best Act - MTV Adria). Победници у овој категорији били су:

MTВ Адрија издања[уреди]

Од 1. јануара 2011. године, МТВ Адрија је представио своју download секцију на сва три МТВ веб сајта у Србији, Хрватској и Словенији са идејом да помогне новим музичким снагама у региону. Ова платформа уствари, помаже да музичари из региона представе и објаве своју музику, и да добију потребну промоцију. Прво МТВ издање био је други по реду албум групе S.А.R.S "Перспектива", који је имао 45000 преузимања за 3 месеца. МТВ је до сада објавио преко 60 албума и синглова извођача из региона.

Престанак емитовања[уреди]

30. јуна 2017. угашени су српски и хрватски веб сајт, а од 3. јула 2017. престало је емитовање ријалити програма. Од 17. септембра 2017. МТВ Адрија је емитовао искључиво музичке спотове, без тематских блокова и топ листа. Од 1. јануара 2018. заменио га је MTV Europe са српским, хрватским и словеначким титловима.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]