РТС Приштина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
РТС Приштина
Тип државна телевизија
Земља  Србија
Доступност канал угашен
Седиште Приштина
Власник РТС
Оснивач  СФРЈ
Датум покретања 26. новембар 1975.
Датум гашења 12. јун 1999.
Бивша имена Телевизија Приштина (19751992)
РТС Приштина (19921999)
Формат слике 4:3

РТС Приштина је био једини програм Телевизије Приштина која је била у саставу РТС-а и представљао је јавни медијски сервис АП Косова и Метохије. Програм је емитован на српском, албанском, турском и ромском језику.

Историја[уреди]

Некадашња зграда РТВ Приштине у Приштини

Телевизија Приштина је почела са емитовањем програма 26. новембра 1975. године на простору САП Косово и Метохија[1], истога дана када је свој програм почела да емитује и Телевизија Нови Сад на простору САП Војводина, у складу са Уставом СФРЈ донетим 1974. године. Том приликом је редакција на албанском језику, Телевизије Београд, основана 1966. године, ушла у састав новоформиране Радио-телевизије Приштина.

Године 1992. заједно са Телевизијом Београд и Телевизијом Нови Сад, ушла је у састав Радио-телевизије Србије. Емитовање програма је насилно[2] обустављено након НАТО бомбардовања СРЈ, 12. јуна 1999. године доласком снага КФОР-а и повлачењем Војске Југославије и Полиције Републике Србије са територије Косова и Метохије. РТС Приштина је привремено измештена у Прокупље, али није наставила да емитује програм. У статуту РТС-а РТВ Приштина, коју сачињавају Телевизија Приштина и Радио Приштина, и даље постоји као пословна јединица.[3]

У септембру 1999. године на територији Косова и Метохије, а на иницијативу УНМИК-а покренут је нови јавни сервис под називом Радио-телевизија Косова.

Референце[уреди]

Види још[уреди]