Манастир Јовања

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Јовања
Manastir Jovanja.jpg
Основни подаци
Јурисдикција СПЦ
Оснивање 15. век
Место Златарић
Држава  Србија

Манастир Јовања се налази у непосредној близини Ваљева, у атару села Златарић, (7km) на путу за Поћуту и Бајину Башту, припада Епархији ваљевској Српске православне цркве.

Прошлост[уреди]

Нема поузданих извора када је подигнут манастира[1], иако се верује да је највероватније почетком 15. или почетком 16. века. У првој половини 18. века у манастиру је постојала богословска школа, да би 1788. године Турци запалили манастир. Почетком 19. века претворен је у мирску цркву.

Манастирска црква је једнобродна грађевина правоугаоне основе, која припада упрошћеном рашком стилу[1], са кубетом које носе прислоњени лукови са северне и јужне стране и полукружним сводом на источној и западној страни. Апсида је полукружна и засведена. Две припрате су дозидане касније. Припрата је дозидана почетком 18. века (1706) када је цео манастир обновљен захваљујући ктиторству браће Витановић, Јовану и Јевти.

Старији живопис (из 17. века) цркве светог Јована је обнављана неколико пута. Композиција Христовог распећа на северном зиду издваја се својом монументалношћу. Представа Благовести налази се на источном луку на простору испод кубета, а значајна фреска, Крштење Христово, на јужном зиду.

Игуман манастира је архимандрит Михаило (Биковић) (1972).[2]

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]