Маратонци трче почасни круг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Маратонци трче почасни круг
Maratonci.jpg
Маратонци трче почасни круг
Жанр комедија
Режија Слободан Шијан
Сценарио Душан Ковачевић
Продуцент Милан Жмукић
Главне улоге Богдан Диклић
Данило Бата Стојковић
Павле Вуисић
Мија Алексић
Мића Томић
Јелисавета Сека Саблић
Зоран Радмиловић
Бора Тодоровић
Музика Зоран Симјановић
Сценографија Миленко Јеремић
Камера Божидар Николић
Монтажа Љиљана Лана Вукобратовић
Издавачка кућа Центар филм
Година 1982.
Трајање 92 минута
Земља  СФРЈ
Језик српски
IMDb веза

Маратонци трче почасни круг је југословенски филм из 1982. године у режији Слободана Шијана, а сценарио је написао Душан Ковачевић на основу своје позоришне представе.

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Прича се догађа у времену између два рата (1935). У фамилији Топаловић, коју сачињава шест генерација мушкараца — најмлађи има 25 година а најстарији 120 — долази до великих сукоба, јер млади потомак не жели да се бави погребничким занатом, који деценијама, с колена на колено, држи његова породица.

Производња мртвачких сандука је све уноснија, уводи се нова технологија, сахрањује се брже и лакше, наступа време крематоријума. Али, најмлађег члана породице Мирка (Богдан Диклић) све то не занима; он жели да се бави филмом, залуђен том идејом од стране свог најбољег пријатеља Ђенке. Мирко је заљубљен у Кристину, која не мари за њега и заљубљена је у Ђенку. Кристинин отац, Били Питон, набављач мртвачких сандука за фирму Топаловића „Дуго коначиште”, хоће да утера стари дуг и уцењује породицу. Он тражи већи удео у заради, правичну поделу у послу и добити или да уда своју ћерку јединицу за Мирка а да дуг уђе као његов мираз, односно сувласништво у фирми.

Тако долази до сукоба ове две породице. У том обрачуну дозвољена су сва средства. То је амерички гангстеризам на балкански начин…

Улоге[уреди]

Косанчићев венац, кућа у којој је сниман филм
Глумац Улога
Богдан Диклић Мирко Топаловић
Данило Бата Стојковић Лаки Топаловић
Павле Вуисић Милутин Топаловић
Мија Алексић Аксентије Топаловић
Миливоје Мића Томић Максимилијан Топаловић
Зоран Радмиловић Били Питон
Јелисавета Сека Саблић Кристина
Бора Тодоровић Ђенка
Мелита Бихали Оља
Рас Растодер Млађи жандар
Фахро Коњхоџић Господин Рајковић
Вељко Мандић Рајковићев брат

Занимљивости[уреди]

  • Иако је Душан Ковачевић написао истоимену позоришну представу по којој је филм снимљен, радња филма није потпуно истоветна са позоришном представом. Позоришна представа има радњу која се дешава у комунистичкој Србији, почетком седамдесетих година двадесетог века, и има елементе сатире комунизма. Драма је 2013. режирана у Зведара театру у женској подели улога.[1] Осим филма и представе 2008. године је направљен истоимени мјузикл.

У филму се као детаљ из тонског филма појављује песма „Сви ви што маштате о срећи“ коју изводи Милан Тимотић.

  • Једна од најпознатијих сцена филма, када слушкиња Оља (Мелита Бихали) купа Максимилијана Топаловића (Мића Томић) и он је увлачи у каду и цепа јој блузу, заправо није требало да изгледа тако. И сама глумица је тада била изненађена тајним договором Томића и редитеља Шијана.[2]
  • Из филма је избачена сцена у којој слушкиња Оља (Мелита Бихали) гола лежи у кревету са Аксентијем Топаловићем (Мија Алексић). Наиме, режисер је хтео да покаже да је слушкиња Оља тој мушкој фамилији служила и за секс. Међутим због несугласица између ње и Боже Николића ти кадрови су избачени.[2]
  • Југословенска кинотека je у сарадњи са Вип мобајл и Центар филмом дигитално рестаурисала овај класик и приказала на специјалној пројекцији 20. априла 2018. у свечаној сали Југословенске кинотеке.

Награде[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]