Марко Марулић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марко Марулић
MarkoMarulicSpomenik.jpg
Споменик Марку Марулићу у Сплиту
Датум рођења (1450-08-18)18. август 1450.
Место рођења Сплит
Млетачка република
Датум смрти 5. јануар 1524.(1524-01-05) (73 год.)
Место смрти Сплит
Млетачка република

Марко Марулић (18. август 14505. јануар 1524) је био хрватски књижевник и хришћански хуманиста из Сплита, због чега му се често додјељује и атрибут Сплићанин.

У Сплиту је завршио хуманистичку школу, а претпоставља се да је студирао у Падови. Био је веома активан у хрватском ослобађању од Турака, чиме обилује његов књижевни опус. Европску славу дугује својим дјелима написаним на латинском језику, али је писао и на хрватском, а служио се и глагољицом. Марулићев лик се појављује на хрватским новчаницама од 500 куна.

Књижевни рад[уреди]

  • Поуке за честит живот према примјерима светаца (De institutione bene vivendi per exempla sanctorum, 1498.) је моралистички спис библијског надахнућа. Ово је његово у свијету најпревођеније дјело, које је за његова живота преведено чак и на јапански језик.
  • Еванђелистар (Evangelistarium, 1500.) је моралистичка расправа о етичким начелима и моралним дужностима каква се очекују од једног хришћанина.
  • Давидијада (Davidias, писана 1517. а откривена тек 1921. да би опет била изгубљена и поново откривена 1952.) је религиозни еп на латинском језику у 14 књига са 6.765 шеснаестерачких стихова, који је спајао библијске и античке мотиве, али са изразито хришћанским тенденцијама. Еп је написан по Вергилијевом књижевном поступку на класичном латинском језику, с неким примјесама библијског и средњовјековног латинитета.
  • Јудита (написана 1501, објављена 1521.) је религиозни еп на хрватском језику. Надахнута је старозавјетном јунакињом Јудитом и тадашњим збивањима.
  • Сузана, такође написана на хрватском језику и заснована на библијском мотиву, говори о вавилонској Јеврејци лажно оптуженој за прељубу.

Остала дјела на латинском језику укључују: О понизности и слави Христа (De humilitate et gloria Christi, 1518), у коме доказује да је Исус Христ обећани старозавјетни Месија; Дијалог о Херкулесу којег су надвисили Христови поштоваоци (Dialogus de Hercule a Christicolis superato, штампано 1524), у којем пјесник и теолог расправљају о употреби митологије и алегорије у пјесништву.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]