Милорад Милатовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
милорад милатовић
Milorad Milatović.jpg
Милорад Милатовић
Датум рођења(1911-06-20)20. јун 1911.
Место рођењаВаљево
 Краљевина Србија
Датум смрти21. август 1997.(1997-08-21) (86 год.)
Место смртиБеоград, Србија Србија
 СР Југославија
Професијадруштвено-политички радник
Члан КПЈ од1934.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
ЧинГенерал-мајор у резерви
Одликовања
Орден народног ослобођења
Орден заслуга за народ са златним венцем
Партизанска споменица 1941.

Милорад Миле Милатовић (Ваљево, 20. јун 1911Београд, 21. август 1997), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник Социјалистичке Републике Србије и дипломата СФР Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Пре Другог светског рата био је адвокатски приправник. Члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) постао је 1934. године. Учесник Народноослободилачког рата (НОР) био је од 1941. године и налазио се на дужностима политичког комесара батаљона, заменика команданта Ваљевског партизанског одреда, члана Главног штаба НОВ и ПО Србије и Штаба групе НОП одреда западне Србије, као и на разним партијско-политичким дужностима у Србији.

После рата био је секретар Окружног Народноослободилачког одбора у Ваљеву, помоћник министра унутрашњих послова у Влади Народне Републике Србије, секретар Извршног већа Скупштине НР Србије, амбасадор СФРЈ у Пољској и Канади, секретар Скупштине СР Србије и Савезне скупштине и др. Био је члан Главног одбора ССРН Србије. Имао је чин генерал-мајора ЈНА у резерви.

Године 1952. је објавио књигу Случај Андрије Хебранга.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима су — Орден народног ослобођења и Орден заслуга за народ са златном звездом.

Литература[уреди | уреди извор]