Решица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у страници Решица (вишезначна одредница).
Решица
рум. Reşiţa
Resita Sud (centru), in departare Resita Nord, 1 nov 2008.jpg
Панорама Решице
Основни подаци
Држава Застава Румуније Румунија
Округ Караш-Северин
Становништво
Становништво (2002.) 83.985
Географске карактеристике
Координате 45°18′00″N 21°53′25″E / 45.3, 21.890278
Надморска висина 208 m
Решица на мапи Румунија
{{{alt}}}
Решица
Решица на мапи Румунија
Остали подаци

Решица (рум. Reşiţa, нем. Reschitz, мађ. Resicabánya) је град и општина у западном делу Румуније. Град се налази у румунском делу историјске покрајине Банат и средиште је жупаније Караш-Северин.

Положај[уреди]

Град Решица сместио се у долини речице Брзаве у области Банатских планина. Град је привредно и управно средиште источног, брдског дела Баната у Румунији.

Историја[уреди]

Мада у околини града постоје археолошка налазишта из праисторијског и римског периода први помен града је из 15. века пшод именом Rechyoka. Први помен града са пуним данашњим називом је из 1717.. Године1771. Решица постаје важно рударско место. Ово је довело и до насељавања Немаца у месту.

После прикључења града Румунији Решица је, нарочито после Другог светског рата, брзо напредовала захваљујући развоју железаре у велики индустријски комбинат. Међутим, падом комунизма привреда ослоњена највише на железару пропада. Последњих година поново су видљиви знакови опоравка, али се сматра се црна металургија и градска железара више никад неће имати значај као пре.

Железара у Решици

Становништво[уреди]

Већинско становништво у граду су Румуни. Значајнијих етничких мањина данас нема, мада се мора напоменути да је некада било много Немаца, који су по традицији били чести у рударским местима широм некадашње Хабзбуршке монархије. Данас Решица спада у градове у Румунији са великим падом становништва услед пропасти месне привреде.

Занимљивости града[уреди]

Музеј локомотива у Решици чува најстарије примерке локомотива у Румунији.

Срби и Решица[уреди]

У близини Решице налазе се две мале општине Лупак и Карашево насељене Крашованима, етничком групом католичке вероисповести чији се припадници углавном изјашњавају као Хрвати, а пореклом су из источне Србије.

Етничка припадност[уреди]

Званични попис становништва Румуније из 2002.

Општина Лупак[уреди]

Општина Карашево[уреди]

  • Хрвати 84,60%
  • Роми 4,47%
  • Румуни 4,41%
  • Срби 0,49% [2]

Спољашње везе[уреди]