Црква Светог цара Лазара и Косовских мученика у Андрићграду

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог цара Лазара и Косовских мученика - Лазарица
Црква Светог цара Лазара и Косовских мученика - Лазарица
Основни подаци
СтатусПравославни храм
Типцрква
ЈурисдикцијаМитрополија дабробосанска - ЦО Вишеград
ЕпархијаМитрополија дабробосанска
Оснивање2014. године
ОснивачМитрополија дабробосанска ктитор Емир Немања Кустурица
ПосвећенСветом цару Лазару и свим Косовским мученицима
Архитектура
СтилУ основи тробродна базилика
Локација
МестоВишеград
Држава Република Српска

Црква Светог цара Лазара и свих српских мученика - Лазарица у Андрићграду, културном и административном центру Вишеграда, у Републици Српској, припада Митрополији дабробосанској Српске православне цркве.[1]

Ктитор цркве је Емир Кустурица, идејни творац и иницијатор градње Андрићграда, док су пројекат урадили архитектонски тим Андрићграда. Изградња цркве посвећене Светом цару Лазару и Косовским јунацима, која је, у архитектонском смислу, модификована копија манастира Дечани, планирана је изградњом Андрићграда, чији је камен темељац постављен на Видовдан, 28. јуна 2011. године. Храм који ће бити саборни, подигнут је и уређен споља за два месеца, да би на Видовдан 2013. године владика захумско-херцеговачки и заменик митрополита Дабробосанског Николаја, Григорије са свештенством служио је прву Литургију у храму и поставио и осветио темеље храма.

Велико освећење храма и Свету литургију служио је 28. јуна 2014. године, Патријарх српски Иринеј уз саслужење више архијереја, свештенства и монаштва српске православне цркве.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Храм Светог цара Лазара и Косовских мученика”. Црква Вишеград. Архивирано из оригинала 14. 07. 2017. г. Приступљено 23. 7. 2017. 
  2. ^ „Освештан храм „Светог цара Лазара и свих српских мученика“ у Андрићграду”. Епархија захумско-херцеговачка. Приступљено 23. 7. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]