Партија уједињених пензионера Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Партија уједињених пензионера Србије
ПУПС-лого.png
Скраћеница ПУПС
Оснивач Јован Кркобабић
Председник Милан Кркобабић
Коалиција Србија побеђује
Основана 10. мај 2005.
Претходник Бивши чланови:
Савеза комуниста Југославије и
Савеза комуниста Србије
Седиште Топличин венац 11/III, Београд
 Србија
Млади огранак Омладина ПУПС-а
Број чланова  (април 2015.) 100.000
Идеологија "Интереси пензионера",
Социјалдемократија,
Европеизам
Политичка позиција леви центар
Боје црвена и бела
Народна скупштина
9 / 250
Веб-сајт
http://www.pups.org.rs//

Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) је парламентарна владајућа регистрована већинска политичка партија у Србији.

Оснивачи 2005. године Партије уједињених пензионера Србије су већином пензионери бивши чланови, бивше политичке партије у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савеза комуниста Југославије и Савеза комуниста Србије, Партија уједињених пензионера Србије поред пензионера има чланове грађане и грађанке свих старосних доби, вера и националности, има и развијену омладинску партијску организацију Омладину ПУПС-а.

Оснивач ПУПС-а Јован Кркобабић

На парламентарним изборима 2008. године наступила је самостално, а затим 2012. и 2014. године, наступала је у коалицији са Социјалистичком партијом Србије (СПС) и Јединственом Србијом (ЈС). На последњим изборима 2014. године осваја дванајст посланичких места у Скупштини Србије.

Регистрована је 10. маја 2005. године, а њену окосницу чине пензионери. Парламентарна је политичка странка у Србији и у Народној скупштини Републике Србије има дванаест народних посланика. Шеф Посланичке групе Партија уједињених пензионера Србије је Момо Чолаковић, а његов заменик је Константин Арсеновић.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]