Покрет социјалиста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Покрет социјалиста
Logo-pokreta-socijalista.png
Лого Покрета социјалиста
Скраћеница ПС
Председник Александар Вулин
Генерални
секретар
Предраг Вулетић
Оснивач Александар Вулин
Потпредседници Ђорђе Комленски, Бојан Торбица, Раде Рајковић, Небојша Петровић-
Коалиција Владајућа коалиција
Слоган Одабери борбу
Основана 7. август 2008.
Претходник део Социјалистичке партија Србије
Седиште Нови Београд, Бул Милутина Миланковића бр.120Б
Србија Република Србија
Идеологија Демократски социјализам,
Популизам,
Слобизам,
Антифашизам
Политичка позиција Леви центар
Боје црвена, жута
Химна Интернационала на руском, Хор и оркестар Совјетског радија
Народна скупштина
3 / 250
Скупштина Војводине
0 / 120
Партијска застава
Застава Покрета социјалиста.png
Веб-сајт
http://pokretsocijalista.rs/

Покрет социјалиста (скраћено ПС) је регистрована политичка странка у Републици Србији. Њен оснивач и председник је Александар Вулин, бивши функционер Савеза комуниста — Покрета за Југославију и Југословенске левице. Покрет социјалиста је политичка странка левог центра

Покрет социјалиста су основали бивши функционери Социјалистичке партије Србије, због сукоба са новом проевропском политиком те странке и због неслагања око коалиције СПС-а са Демократском странком 2008. године у Влади Мирка Цветковића.

Покрет социјалиста поднео је 2011. године иницијативу за дизање споменика у Прокупљу бившем председнику Републике Србије и Савезне Републике Југославије Слободану Милошевићу, јер како су навели, сматрају да у том граду треба да се налази споменик једне такве историјске личности. Први споменик који је подигнут политичару из блиске историје у том граду је споменик бившем председнику Владе Републике Србије др. Зорану Ђинђићу.

У 2012. години Покрет је ушао у коалицију Покренимо Србију са Српском напредном странком, Новом Србијом и Покретом снага Србије са којима је наступао на изборима 2012, тада осваја један посланички мандат председник политичке партије Александар Вулин.

У 2014. години Покрет је ушао у коалицију Будућност у коју верујемо са Српском напредном странком, Социјалдемократском партијом Србије, Новом Србијом и Српским покретом обнове са којима је наступао на изборима 2014. На овим изборима Покрет социјалиста осваја три посланичка мандата у Скупштини Републике Србије.

На на републичким праламентарним изборима 2016. године наступа у коалицији са Српском напредном странком и осваја три посланичка мандата у Скупштини Србије.

На изборима за председника Републике Србије 2017. године Покрет социјалиста је подржао председничког кандидата Александра Вучића.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]