Портал:Планине/Изабрани чланак фебруар

С Википедије, слободне енциклопедије
Хималаји
Хималаји

Хималајски масив или Хималаји (санскрит: हिमालय himalayah - снежно боравиште; од hima - снег и aalaya - боравиште) су планински масив у Азији, који раздваја Индијски подконтинент од платоа Тибета. На Хималајима се налази највиши планински врх на Земљи Монт Еверест. Такође, то је назив великог планинског система који укључује Каракорум, Хиндукуш, као и друге, мање, венце који се протежу из Памирског чвора.

Заједно, хималајски планински систем је уједно највиши на планети и дом највиших светских врхова, тзв. Eight-thousanders, међу којима су Монт Еверест и К2. Како би се схватила огромна размера овог планинског венца, треба се присетити да је Аконкагва у Андима са 6.962 метара највиши врх ван Азије, док хималајски систем обухвата преко 100 планинских врхова изнад 7.200 м, односно свих 14 изнад 8.000 м.

Неке од светских највећих река (Ганг, Инд, Брамапутра, Јангцекјанг, Меконг, Салуен, Црвена река, Xunjiang, Чао Праја, Иравади, Аму Дарја, Сир Дарја, Тарим и Жута река), извиру на Хималајима, а комбинација њихових сливова напаја око 3 милијарде људи (скоро половина популације планете Земље) у Авганистану, Бангладешу, Бутану, Народној Републици Кини, Индији, Непалу, Бурми, Камбоџи, Таџикистану, Узбекистану, Туркменистану, Казахстану, Киргистану, Тајланду, Лаосу, Вијетнаму, Малезији и Пакистану.

Хималаји се пружају кроз пет држава Пакистан, Индија, Кина, Бутан и Непал. Отприлике 750 милиона људи живи у подручју река које извиру на Хималајима, а тај број укључује и Бангладеш.