Портал:Планине

Из Википедије, слободне енциклопедије


уредиПОРТАЛ ПЛАНИНЕ И ВУЛКАНИ
Mystic Pass Looking Westerly.jpg

Ово је портал о планинама, њиховим врховима и вулканима.

Endless flow.jpg
уредиИзабрани чланак
Дурмитор

Дурмитор је планина и национални парк у Црној Гори. Највиши врх је Боботов кук висок 2.523 метара. Сматра се да име Дурмитор потиче од келтских речи ``дру ми торе“ које значе „планина пуна воде.” Предели Дурмитора, по лепоти и неокрњености ретко и аутентично дело природе, проглашени су националним парком 1952. године. Смештен на северозападу Црне Горе, парк обухвата основни масив Дурмитора са кањонима Таре, Драге и Сушице и горњи део кањонске долине Комарнице, заузимајући површину од 39.000 ha.

Основна одлика рељефа дурмиторског подручја јесте пространа висораван на 1500 метара надморске висине, коју пресецају дубоке кањонске долине и са које се уздижу импозантни планински врхови, од којих је 48 са преко 2000 метара надморске висине и међу њима највиши Боботов Кук са 2523 m.

Лепоти дурмиторског масива посебну драж даје 18 ледничких језера, названих горске очи, на висинама изнад 1500 m. Највеће и најатрактивније је Црно језеро. Величанствености пејзажа доприносе, поред лепоте језерског басена и блиставе водене површине, пространи шумски предео који га окружује и врх Међеда, горостасно уздигнут над њим. Удаљено је 2 km од планинског градића Жабљака, зимског туристичког центра Црне Горе.

уредиСлика седмице
уредиУредници
уредиЧланци
уредиПотребни чланци
уредиПотребно проширити
уредиОстало
P geography.png

Ако пишете кратке и недовршене текстове (клице) користи шаблон {{клица-планина}}.

уредиСадржај
уредиЗанимљивости и рекорди
уредиОстали портали
Портал