Портал:Планине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу


ПОРТАЛ ПЛАНИНЕ И ВУЛКАНИ

Mystic Pass Looking Westerly.jpg

Ово је портал о планинама, њиховим врховима и вулканима.

Endless flow.jpg

Изабрани чланак

Ртањ

Ртањ је планина која се налази у источној Србији, око 200 km југоисточно од Београда, надомак Бољевца. Припада Карпатским планинама, а највиши врх Шиљак (1565m) представља природни феномен крашког рељефа.

Планина се нагло диже из равнице и завршава скоро правилном купом, па многи верују да је и Ртањ пирамида слична онима у суседној Босни. Ртањ је у подножју углавном састављен од пешчара и стена, а у вишим деловима од кречњака. Са јужне стране падови су благи и према подножју се простире висораван која се лагано спушта ка Соко Бањи. На северној страни Ртањ је изразито одсечен са оштрим гребеном при врху. На источном крају гребена, уздиже се главни врх Шиљак. Северна страна планине прекривена је шумама и пашњацима, обрасла аутохтоним биљним врстама и обилује изворима питке воде. У Овом делу се налази и ловиште које се простире на 6368 ha . Најчешћа ловна дивљач су срне и дивље свиње.

Ртањ је „познат“ по том што своје посетиоце мучи жеђу. Сва вода отиче кроз кречњак, понире, а онда, у нижим деловима, избија у јаким врелима по ивици планине. У подножју се налазе леденице из којих је могуће извадити лед који се формира услед непрекидне промаје која обара температуру у леденици.

Слика седмице

Уредници

Чланци

Потребни чланци

Потребно проширити

Остало

P geography.png

Ако пишете кратке и недовршене текстове (клице) користи шаблон {{клица-планина}}.

Садржај

Занимљивости и рекорди

Остали портали