Свети Публије

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети Публије
Свети Публије
Лични подаци
Датум рођења1. век
Место рођењаМалта,
Датум смртиоко 125.
Место смртиМалта,

Свети Публије је ранохришћански мученик, светитељ и први епископ Малте. Помиње у књизи у Светом писму у Делима апостолским.

Дела апостолска[уреди | уреди извор]

Према књизи Дела апостолских, Публије је био гувернер острва Мелита, који истраживачи идентификују са Малтом. На овом острву након олује пристао је брод на коме је апостол Павле пловио за Рим, гда је требало да се појави пред царским судом.

"Недалеко одатле налазило се имање поглавара острва, који се звао Публије. Он нас је гостољубиво примио и три дана се пријатељски бринуо о нама. А Публијевог оца је мучила грозница и дизентерија, па је лежао. Павле је ушао к њему, помолио се, положио руке на њега и излечио га. После тога су к њему долазили и други острвљани који су били болесни и били су излечени. Исказивали су нам и многе почасти, а кад је требало да кренемо, снабдели су нас свим што нам је било потребно. Дела. 28: 7-10 "

Црквана традиција[уреди | уреди извор]

Према црквеној традицији, након догађаја описаних у Делима Публије је примио хришћанство и постао први епископ Малте. Црквом на Малти, је управљао око 30 година. 90. године изабран је за епископа Атине, а око 125. године је мученички страдао у прогону хришћана од стране цара Хадријана.[1]

Извори[уреди | уреди извор]