Фарисеји

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Спор Исуса са фарисејима

Фарисеји су били јеврејска религијска странка из раздобља другог Храма, претходници рабинског јудаизма.

Фарисеји су се држали правила левитске чистоте и ексклузивне дружбе за столом, а ипак се нису издвојили из друштва. Њихове дружбеничке везе учвршћиване су у братствима званим хавурот. Јосиф Флавије им приписује нека специфична религиозна веровања, између осталих прихватање усменог предања као допуне Тори и веровање у вечност душе.

Током 1. века, фарисеји су били познати по својом строгом поштовању Мојсијевог закона.[1] Јосиф Флавије такође примећује и њихову посвећеност учењу, оличену у Хилелу и Јоханану бен Закају. Мишна, Талмуд и главни танаитски извори представљају главну ризницу њихове мисли и сведочанство оживљавања јеврејског живота у првим вековима наше ере, када је фарисејски јудаизам добио свој коначни облик.

По казивањима из јеванђеља, Исус се често сукобљавао са фарисејима (види: "Тешко вама лицемери"). Ипак, јеванђеља су у томе доста једнострана, јер указују само на оне аспекте из предања о Исусу који су били од користи у споровима цркве и синагоге.[2] Писцима јеванђеља није било у интересу да прецизно пренесу шта је Исус имао заједничко са фарисејима, с којима је вероватно био ближи но што је то у поменутим текстовима приказано.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Green 1997, стр. 643-649
  2. 2,0 2,1 Isus, Enciklopedija živih religija (pp. 316-318), Nolit, Beograd, 2004.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]