Симон Прокажени

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Симон Губавац)
Симон Прокажени

Симон Прокажени или Симон Губавац је личност из Новог завета[1].

Симон је живео у Битинији и, по свој прилици, био је један болесних које је Исус Христ исцелио од губе, због чега је и добио надимак Губавац.

Он је примио Исуса Христа у свој дом као почасног госта непосредно пре његовог страдања и смрти, тачно два дана пре његовог Васкрсења. На овој вечери је Марија, Лазарева сестра, помазала ноге Господње миром у знак Његовог погреба који је ускоро требало да се деси. Синедрион је већ био издао страшну наредбу да га одмах обавести ако сазна где је Господ, а свима који су га склонили претила је велика невоља[2][3].

Архимандрит Никифор је на страницама „Библијске енциклопедије“ написао следеће речи: „Колико је несебичности, колико љубави и оданости човек морао имати према Христу да би Му одржао вечеру у свом дому, а штавише, само двоје дана пре Његовог страдања и смрти! Али то је својство праве вере спојене са љубављу“[4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Симон Прокаженный - Simon the Leper”. ru.wikibrief.org. Приступљено 2023-11-14. 
  2. ^ „Что такое СИМОН - Полная популярная библейская энциклопедия - Словари - Словопедия”. www.slovopedia.com. Приступљено 2023-11-14. 
  3. ^ dusan. „Дневно Јеванђеље – ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ” (на језику: српски). Приступљено 2023-11-14. 
  4. ^ „Симон, Библейская энциклопедия - архимандрит Никифор Бажанов”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-11-14.