Сервије Тулије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сервије Тулије
Servius by Rouille.jpg
Место рођења Рим
Датум смрти 535. п. н. е.
Место смрти Рим
Династија Етрурци
Претходник Луције Тарквиније Приск
Наследник Тарквиније Охоли

Сервије Тулије (лат. Servius Tullius) је био римски краљ који је владао у 6. веку п. н. е. Један је од ретких римских краљева чија историчност не долази у питање. Био је поштован у римској традицији као праведан краљ. Пореклом је био Етрурац и то је био последњи краљ Рима етрурског порекла.

Традиција приписује Сервију Тулију поделу народа на пет класа у центуријатским комицијама. Ова тимократска реформа, која се вероватно само приписује Сервију Тулију, обезбедила је боље представљање у скупштини оних грађана који су учествовали у одбрани државе. Грађани који су припадали сиромашним слојевима римског друштва, нису морали учествовати у одбрани отаџбине, и били су рђаво заступљени у центуријатској комицији. Традиција приписује Сервију Тулију изградњу одбрамбеног зида око свих 7 римских брежуљака дужине 5 миља са 19 врата.

Пребацио је из латинског града Ариције у Рим (на Авентин) култну светковину посвећен богињи Дијани. Тако је учврстио римски престиж међу Латинима. Завршио је Јупитеров храм на Капитолину (60 m дуг, 50 m широк).

Спољашње везе[уреди]