Снежана Богосављевић Бошковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Снежана Богосављевић Бошковић
Snežana Bogosavljević Bošković Crop.jpg
Биографија
Датум рођења(1964-01-24)24. јануар 1964.(56 год.)
Место рођењаИвањица
 СР Србија  СФРЈ
Држављанство Србија
РелигијаАтеиста
Професијадоктор наука и политичарка
Политичка
партија
Социјалистичка партија Србије
Раније:
Савез комуниста Југославије
Министарка пољопривреде и заштите животне средине Владе Републике Србије
Тренутна функција
Функцију обавља од 27. априлa 2014.
? — 11. августа 2016.
Избори16. март 2014.
Председник владеАлександар Вучић
ПретходникДраган Гламочић
НаследникБранислав Недимовић
31. маја 2012 — 29. јануара 2014.
Избори6. мај 2012.
Председник владеИвица Дачић

Vlada Srbije logo.png Standard of the President of the National Assembly of Serbia.svg

Снежана Богосављевић Бошковић je српска политичарка и бивша Министарка пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 24. јануара 1964. године у месту Ивањици у Социјалистичкој Републици Србији у држави Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

Основну и средњу природно-техничку школу (смер за биохемију и молекуларну биологију) завршила је у Ивањици. Дипломирала је на Агрономском факултету у Чачку 1986. године. Магистрирала је на Пољопривредном факултету у Земуну 1990. године, а 1994. године је на истом факултету докторирала на тему Утицај начина гајења на товне особине и квалитет меса бројлера тешких линијских хибрида кокоши,[1] постајући уједно са тридесет година живота једна од најмлађих доктора наука универзитета у Крагујевцу.

Професионалну каријеру започела је као асистент приправник из области предмета Зоотехника Агрономског факултета у Чачку 1987. године. За асистента је изабрана 1990. године, за доцента 1995. године, а за ванредног професора 2000. године.[2] Од 2006. године је шеф катедре за Сточарство и технологију анималних сировина. Ангажована је као професор на основним, мастер и докторским студијама. Аутор је и коаутор више од 200 научних радова објављених у домаћим часописима. Члан је Светске научне асоцијације живинара. Објавила је монографију, практикум и више публикација из области технологије гајења домаћих животиња.

У претходном периоду била је продекан за наставу и истраживачки научни рад, члан је Суда части Универзитета, члан је Савета Универзитета у Крагујевцу, члан стручних већа за биологију и хемију са хемијским инжењерством и биотехнологијом. Била је ментор и члан комисија за оцену и одбрану већег броја дипломских радова, магистраских теза и докторских дисертација. Учествовала је као истраживач или руководилац у реализацији већег броја пројеката у Србији и у реализацији једног међународног научно-истраживачког пројекта.

Обављала је функцију потпредседнице градског одбора Социјалистичке партије Србије у Чачку. Потпредседница је форума жена Социјалистичке партије Србије у Чачку. На изборима за народне посланике маја 2012. године изабрана је за народну посланицу у Народној скупштини Републике Србије. У претходном сазиву била је заменица члана одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво.

Чланица је Социјалистичке партије Србије од оснивања партије 1990. године, у младости је била члан друштвено политичких организација у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савеза социјалистичке омладине Југославије и Савеза комуниста Југославије.

Живи у Чачку, удата је и мајка једног детета.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Богосављевић Бошковић, Снежана. Утицај начина гајења на товне особине и квалитет меса бројлера тешких линијских хибрида кокоши:докторска дисертација. Београд, Снежана Богосављевић Бошковић, 1994. 
  2. ^ „Снежана Богосављевић Бошковић - Биографија”. Истиномер. Приступљено 19. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]