Споменици општине Источна Илиџа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб општине Источна Илиџа

Општина Источна Илиџа је релативно млада општина настала у посљератном периоду, и споменици који се налазе на њеној територији су углавном подигнути у славу војних и полицијских структура Републике Српске. На територији Источне Илиџе налазе се и три национална споменика Босне и Херцеговине.

Слика Назив Локација Адреса Напомена
Gradac na Ilinjači, Gorni Kotorac 01.JPG Градац на Илињачи Горњи Которац Археолошко налазиште чине остаци праисторијске градине, остаци бедема касноантичког утврђења и истовремене цркве. Подручје је проглашено националним спомеником БиХ 2004. године.
Nekropola sa stećcima i nišanom, Krupac (19).JPG Некропола са стећцима у Крупцу Крупац Споменик је сачињен је од 21 стећка и 12 нишана, од којих су 2 стећка и један нишан пренесени у оближње насеље Војковиће. Подручје је проглашено националним спомеником БиХ 2007. године.
Некропола са стећцима на локалитету Црнач Доњи Которац Подручје проглашено националним спомеником БиХ 2012. године.
Централно спомен обиљежје погинулим борцима ВРС Вељине Дабробосанска Централно спомен обиљежје је још увијек у изградњи. Идеја је да ово буде спомен-капела за све погинуле борце ВРС из сарајевске регије, као и за све јединице и општине које више не постоје.
Споменик Оклопном батаљону Добриња IV Трг Илиџанске бригаде Споменик подигнут палим борцима Оклопног батаљона, Прве сарајевске бригаде Војске Републике Српске.
Споменик Касиндолском батаљону Касиндо Спомен обиљежје подигнуто у славу погинулих бораца Касиндолског батаљона.
Спомен капела Војковићи Друге сарајевске бригаде Спомен капела посвећена погинулим борцима Илиџанског краја.
Споменик Алекси Бојовићу Брки Касиндо 1955. године грађани Касиндола у знак сјећања на погинуле борце у Другом свјетском рату подигли овај споменик, народном хероју Алекси Бојовићу Брки који је био висок око два и по метра, а направљен од месинга и бронзе.
Спомен плоча Војковићи Светог Петра Сарајевског Спомен плоча фудбалерима ФК Братства, данашњег ФК Фамоса, који су погинули као припадници ВРС и МУП-а РС.

Спољашње везе[уреди]