Црква на Гласинцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква на Гласинцу
Црква Гласинац
Рељеф из Црквине на Гласинцу.jpg
Рељеф из Црквине на Гласинцу који се данас налази испод звоника Романијске Лазарице
Основни подаци
Статуссрушена
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаМитрополија дабробосанска
Оснивање14. вијек
Локација
МестоБјелосављевићи, општина Соколац
Држава Република Српска
Координате43°53′44.11″N 18°48′8.53″E / 43.8955861° СГШ; 18.8023694° ИГД / 43.8955861; 18.8023694
Црква на Гласинцу на мапи Босне и Херцеговине
Црква на Гласинцу
Црква на Гласинцу
Црква на Гласинцу на мапи Босне и Херцеговине

Црква на Гласинцу или Црква на Гласу је храм Српске православне цркве који се налази у општини Соколац у Републици Српској. Припада дабробосанској митрополији. Црква датира из 14. вијека.

О локалитету[уреди | уреди извор]

У Бјелосављевићима на локалитету Црквина у Гласиначком пољу крај магистралног пута Соколац-Рогатица, налазила се према изворима и народном предању православна црква, коју су турски освајачи срушили.

Археолошким истраживањем јула 2013. године потврђено је предање, пронађена је црква великих димензија. Црква је грађена од средре и камена, а унутрашњост је била фрескописана. Градња цркве је датирана у 14. вијек.[1][2] Око цркве се налази некропола са 360 стећака, који су одлуком комисије за очување националних споменика, заједно са остацима темеља цркве 2013. године уврштени у списак националних споменика Босне и Херцеговине.[3] Истраживањем је потврђено да су стећци око цркве надгробни споменици православних Срба.[2]

Гласинац се у писаним изворима спомиње при пут у даровници краља Стефана Дабише 2. јуна 1394. године и то у свијетлу побједе босанске војске над Турцима на Гласинцу. У дубровачким списима на подручју Гласинца, среће се црква у облику неколико формулација: до цркве на Гласинцу у Босни (ad ecclesiam in Glasinac in Bossinam), до мјеста званог Црква на Гласинцу (ad locum dictum ecclesiam de Glasinac), у Гласинац код једне цркве (ad Glasinac penes ecclesiam unam) и до цркве зване Гласинац (ad ecclesiam nominatam Glasinac). То значи да је на Гласинцу постојала црква која је највјероватније и сама носила назив Гласинац, закључује историчар археолог Јашаревић.[4]

У непосредној близини цркве налазила се и средњовјековна царина, која се у писаним изворима јавља истодобно кад и црква, односно крајем 30-их година 15. вијека.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]