Српска православна црква Светог Михаила у Међи

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Српска православна црква Светог Михаила у Међи
Srpska pravoslavna crkva u Međi.jpg
Српска православна црква Светог Михаила у Међи
Опште информације
МестоМеђа
ОпштинаЖитиште
Држава Србија
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Српска православна црква Светог Михаила у Међи, у општини Житиште, потиче из друге половине 18. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Црква у Међи је складно пропорционисана грађевина, са полукружном апсидом у ширини брода и фасаде украшене паровима лезена. Дрворезбарске радове на иконостасу извела су браћа Марковић 1773. године у бујном преплету стилизованих барокних елемената са мотивима класицистичке орнаментике. Осликавање олтарске преграде извео је 1779. године Димитрије Поповић, склон барокном схватању религиозне композиције, мада схематизована решења ликова, драперија и позадине откривају традиционални укус. Различит сликарски рукопис (на фигурама апостола) открива присуство још једног аутора, слободније и мекше обраде и богатијег колорита, о чијем пореклу не постоје поуздани подаци.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.