Српска православна црква Светог Михаила у Међи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква Светог Михаила у Међи
Međa, Orthodox Church.jpg
Торањ цркве у Међи
Опште информације
МестоМеђа
ОпштинаЖитиште
Држава Србија
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Српска православна црква Светог Михаила у Међи, у општини Житиште, потиче из друге половине 18. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Архитектура цркве[уреди]

Црква у Међи је складно пропорционисана грађевина, са полукружном апсидом у ширини брода и фасаде украшене паровима лизена. Дрворезбарске радове на иконостасу извела су браћа Марковић 1773. године у бујном преплету стилизованих барокних елемената са мотивима класицистичке орнаментике. Осликавање олтарске преграде извео је 1779. године Димитрије Поповић, склон барокном схватању религиозне композиције, мада схематизована решења ликова, драперија и позадине откривају традиционални укус. Различит сликарски рукопис (на фигурама апостола) открива присуство још једног аутора, слободније и мекше обраде и богатијег колорита, о чијем пореклу не постоје поуздани подаци.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.