Стамбена зграда у Новом Бечеју

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стамбена зграда у Новом Бечеју
Стамбена зграда Јосифа Маринковића 001.JPG
Зграда Завичајног музеја „Главашева кућа”
Опште информације
МестоНови Бечеј
ОпштинаНови Бечеј
Држава Србија
Време настанкапочетак 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт
Стамбена зграда Јосифа Маринковића 029.JPG

Стамбена зграда у Новом Бечеју, позната и као Главашева кућа, налази се у улици Јосифа Маринковића 69, у приградском насељу Врањево. Подигнута је почетком 19. века и као непокретно културно добро има статус споменика културе од великог значаја. Главашева кућа, општинска зграда и православна црква представљају складну просторно и стилски усаглашену амбијенталну целину Врањева.

Владимир Главаш[уреди]

Др Владимир Главаш (1830—1909) је рођен у овој кући. Завршио је студије права у Прагу 1862. године, после чега се кратко бавио адвокатуром. Остао је запамћен као особењак који није примао посете, није се женио, нити имао потомака. Био је велики народни добротвор који је кућу и већи део имовине поклонио цркви, за потребе црквене општине. Био је почасни члан Матице српске. [1]

Опис куће[уреди]

Кућа је завршена 1830. године као пример богатије грађанске куће са почетка 19. века, под утицајем бидермајера. Подигнута је као приземна грађевина, данас на углу улица Јосифа Маринковића и Светозара Марковића у центру насеља Врањево. Правоугаоног је облика, подужом страном окренута према главној улици са двосливним кровом, покривеним бибер црепом. У дворишту се налази једна мања зграда за послугу.

На кући се налази спомен плоча са натписом: „Овде се родио др Владимир Главаш, велики народни добротвор 1834–1909“.

После адаптације која је трајала од 2006. до 2008. године у кућу је смештен новоосновани Завичајни музеј „Главашева кућа” у Новом Бечеју. [2] Тада је ентеријер опремљен остацима стилског намештаја који је био у употреби крајем 19. и почетком 20. века. Једна од просторија је посвећена композитору Јосифу Маринковићу.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]