Српска православна црква Светог Николе у Меленцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква Светог Николе у Меленцима
Melenci, Orthodox Church.jpg
Српска православна црква Светог Николе
Опште информације
МестоМеленци
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Српска православна црква Светог Николе у Меленцима, месту у општини Зрењанин, највероватније је подигнута у другој половини 18. века, убрзо по досељењу Срба граничара 1752. године и има статус споменика културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Црква је саграђена као једнобродна грађевина са петоугаоном апсидом и звоником на западној страни, док су западна, јужна и северна фасада декорисане су плитким пиластрима са капителима.

Иконостас, тронове и певнице је сликао 1806. године Арсеније Теодоровић, док је зидне слике радио 1864. године Никола Алексић. Тематика је уобичајена за период када слике настају – теме из Старог и Новог завета, али и теме из националне историје, које у време појаве романтизма у српској уметности почињу да добијају све већи значај. Аутор „Христовог гроба”, ретког и изузетног сликарског дела, није међутим идентификован. Осим иконостаса, црква има и богату ризницу сакралних предмета, вредних творевина примењене уметности, коју су попунили приложници и дародавци. Завод за заштиту споменика културе Зрењанин/Меленци

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]