Палата Дунђерски

С Википедије, слободне енциклопедије
Палата Дунђерски
Палата Дунђерски
Опште информације
МестоЗрењанин
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1905-1906.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Палата Дунђерски саграђена је у стилу сецесије, између 1905. и 1906. године. Након изградње представљала је део комплекса бечкеречке пиваре, на коју се надовезује, и која је, такође, била у власништву породице Дунђерски.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Пројектанти овог објекта били су Карољ Мочањи и Марцел Секељ, грађевински мајстори. Палата је зидана као стамбено-пословни објекат. Дуже крило зграде је окренуто Житном тргу, док је краће крило окренуто Бегеју. На самом углу налазила се кафана и свечана сала са музичким подијумом. У свечаној, Плавој сали, окупљали су се грађани поводом разних прослава, балова и сличних свечаности. Служила је чак и за изнајмљивање или одржавање изложби. Из ове зграде Лазар Дунђерски је руководио пиваром када је боравио у граду.

Просторије на спрату су се користиле за одмор и разоноду. Наизменично су се смењивале дечије спаваће собе и собе за одрасле, за послугу, гостински салони, трпезарије са кухињом и купатила. Луксузан, шестособан стан власника палате заузимао је угао грађевине на спрату. Угао зграде је наглашен заобљеним еркером са кубетом на врху. Посматрано у целини, палата Лазара Дунђерског показује, да се при њеном компоновању водило рачуна да објекат буде у складу са суседним, постојећим објектима.

На згради су током 2018. и 2019. године изведени конзерваторско-рестаураторски радови.[2]

Палата Дунђерски налази се заједно са зградама некадашњег пиварског комплекса у проширеној зони заштићеног амбијента старог језгра Зрењанина. Сама грађевина је споменик културе од великог значаја.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Завод за заштиту споменика културе Зрењанин/Палата Дунђерски
  2. ^ „Završeni konzervatorsko – restauratorski radovi na Palati Dunđerski u Zrenjaninu”. 
  3. ^ Мајсторовић, Весна (2016). Сецесија у архитектури Зрењанина. Зрењанин: Завод за заштиту споменика културе Зрењанин. стр. 70—79. ISBN 978-86-86321-06-0.