Црква Светог Јована Претече у Новом Бечеју

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Јована Претече у Новом Бечеју
Црква Св. Јована Претече у Врањеву (Нови Бечеј).JPG
Црква Светог Јована Претече у Новом Бечеју
Опште информације
МестоНови Бечеј
ОпштинаНови Бечеј
Држава Србија
Време настанка1807.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Црква Светог Јована Претече у Новом Бечеју је подигнута почетком 19. века и убраја се у споменике културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Црква посвећена Светом Јовану Претечи је подигнута 1807. године у тадашњем насељу Врањеву, а које је данас саставни део Новог Бечеја. Представља једнобродну грађевину са споља петоугаоном апсидом и плитким певницама којима је 1859. године додата припрата над којом се уздиже звоник, када је по претпоставци урађена и фасадна декорација целог храма. Између сокла и поткровног венца на којем се смењују триглифи и осмолисни цветни орнамент, наизменично су постављени пиластри профилисаних стопа и капитела, односно степенасто увучене аркаде. Централни ризалит троделне западне фасаде благо је избачен ван равни зида. [1]

Иконостас је симетричне конструкције и са богатом резбаријом биљног карактера, у потпуности затвара олтар. Појединачне фигуре светитеља и композиције са христолошком тематиком настале су у четвртој деценији 19. века и дело су Јефтимија Поповића. Зидне слике такође се приписују Поповићу или неком од сликара њему сродног уметничког опредељења, попут Саве Петровића и Павла Чортановачког.

Конзерваторски радови су вршени 1968. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]