Српска православна црква Вазнесења у Шурјану

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква Вазнесења у Шурјану
Surjan1.jpg
Српска православна црква Вазнесења у Шурјану
Опште информације
МестоШурјан
ОпштинаСечањ
Држава Србија
Време настанка1940.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Српска православна црква Вазнесења у Шурјану, месту у општини Сечањ, подигнута је 1940. године, на месту старијих храмова, једне из 1765. и друге из 1835. године, убраја се у ред заштићених објеката као споменик културе од великог значаја.

Историјат[уреди]

Присилно католичење и помађаривање које су спроводиле локалне власти пограничног села Чавош на румунској страни, навело је српско становништво да 1783. пређе у села Војне границе Самош, Шурјан и Боку. Тада су становници Чавоша пренели иконе са свог иконостаса у Шурјан.

Иконе[уреди]

Пренете иконе из румунског Чавоша, њих тридесетак и два пара царских двери, настале у 18. веку, подељене су у три серије према стилским особеностима. Прва група припада кругу зографа око Недељка Поповића Шербана и све имају као оквир узану златну и црвену траку, а пресликане су делимично или потпуно. На њима је графицизам мање изражен, поједностављена је линија одеће, али чист колорит и солидна техника упућују на Шербана или његове сараднике. Другу серију чине иконе слабог сеоског мајстора, више етнографских него уметничких вредности. Целивајуће иконе чине трећу групу заједно са иконом Светог Симеона и Светог Саве Српског. [1]

Постоји још једна већа живописана дрвена плоча, вероватно део иконостаса, са фигурама пророка. Иако варирајући у квалитету, све иконе са иконостаса у Чавошу пренете у шурјановачку богомољу, остају у домену традиционалног зографског сликарства путујућих самоука.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]