Хавијер Милеј

С Википедије, слободне енциклопедије

Хавијер Милеј
Милеј 2023.
Лични подаци
Име при рођењуХавијер Херардо Милеј
Датум рођења(1970-10-22)22. октобар 1970.(53 год.)
Место рођењаБуенос Ајрес, Аргентина
Породица
ПартнерФатима Флорез (2023—данас)
Политичка каријера
Политичка
странка
Либертаријанска
Председник Аргентине
Тренутна функција
Функцију обавља од 10. децембра 2023.
ПотпредседникВикторија Виљаруел
ПретходникАлберто Фернандез
Народни посланик
10. децембар 2021 — 10. децембар 2023.
Званични веб-сајт
javiermilei.com

Потпис

Хавијер Херардо Милеј (шп. Javier Gerardo Milei; Буенос Ајрес, 22. октобар 1970) аргентински је политичар, економиста, књижевник и тренутни председник Аргентине од 2023. године. Пре него што је ушао у политику, стекао је углед као економиста, аутор више књига о економији и политици, као и због своје изразите политичке филозофије. Такође је радио као универзитетски професор, где предавао је предавао предмете макроекономије, привредног раста, микроекономије и математике.[1]

Познат је по свом атипичном карактеру за политичара, препознатљивом личном стилу и снажном медијском присуству. Политички је описан као десничарски либертаријанац, популиста и ултралибералац, док је он сам за себе рекао да је либерални либертаријанац, посебно усклађујући се са минархистичким и анархокапиталистичким принципима. Предложио је укидање Централне банке Аргентине,[2] што би довело до дефакто доларизоване економије и свеобухватне ревизије фискалне и структурне политике земље. Подржава слободу избора о темама као што су дрога, оружје, проституција, истополни бракови, сексуалне преференције и родни идентитет, а противи се побачају, еутаназији и имиграцији криминалаца.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „¿Quién es Javier Milei?”. www.agesor.com.uy (на језику: шпански). Архивирано из оригинала 2. 9. 2023. г. Приступљено 2. 9. 2023. 
  2. ^ „Milei insiste con "volar por los aires el Banco Central" y con su teoria de "Alberto titere". www.cronista.com (на језику: шпански). 12. 8. 2021. Архивирано из оригинала 27. 7. 2023. г. Приступљено 2. 9. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Лого Викицитата шпански Викицитат има цитате везане за чланак: Хавијер Милеј