Микроекономија

Микроекономија потиче од грчких речи micros (мали) и oikonomia (привреда), што би у преводу значило изучавање појединачних економских појава, величина и односа везаних за појединце и предузећа.[1][2][3] Према томе, микроекономија проучава привредне субјекте (домаћинства и предузећа) са становишта трошкова производње, формирања и расподеле профита и акумулација, формирања цена, производње и дистрибуције роба и услуга, појединачна тржишта, индивидуалну штедњу и акумулацију, животни стандард и личну потрошњу итд. Из овог проистиче да су домаћинства и предузећа основни привредни субјекти у пословању и потрошњу у свим облицима привређивања.

Микроекономија изучава доношење одлука о употреби одређених производних ресурса. На пример, зашто појединци више воле аутомобил од бицикла и како произвођачи одлучују да ли да производе аутомобиле или бицикле. У овом случају се анализира понашање свих домаћинстава и свих предузећа у погледу збира куповине аутомобила и збира производње аутомобила. Тако се истражује тржиште аутомобила и упоређује са тржиштем бицикла и добија одговор о релативном односу цена аутомобила и бицикла у односу на утрошене ресурсе. Дакле, микроекономија проучава свако тржиште за сваку робу и пружа шансу за разумевање целокупног репро-циклуса, производње, расподеле, и потрошње, у целој привреди у датом тренутку времена.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Marchant, Mary A.; Snell, William M. „Macroeconomics and International Policy Terms” (PDF). University of Kentucky. Архивирано (PDF) из оригинала на датум 2007-03-18. Приступљено 2007-05-04. 
  2. ^ „Economics Glossary”. Monroe County Women's Disability Network. Архивирано из оригинала на датум 2008-02-04. Приступљено 2008-02-22. 
  3. ^ „Social Studies Standards Glossary”. New Mexico Public Education Department. Архивирано из оригинала на датум 2007-08-08. Приступљено 2008-02-22.