Биргер Јарл

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Birger jarl)
Биргер Јарл
Биргер Јарл
Лични подаци
Датум смрти1. октобар 1266.
Место смртиВесетрготланд
Војна каријера
СлужбаШведска
(1240—1266)
ЧинЈарл Шведске
Учешће у ратовимаБитка на НевиДруги Шведски крсташки рат
Период(1248—1266)
ПретходникЕрик XI Муцави и Хроми
НаследникВалдемар I Биргерсон

Биргер Јарл (1210. — 21. октобра 1266, Весетрготланд) је био јарл Шведске, тј. de facto краљ Шведске (1248—1266) и зет шведског краља Ерика XI. Био је из породице Фолкунга и основао је династију Бјалбо, која се угасила тек 1384. године

De facto краљ Шведске[уреди | уреди извор]

Године 1238. Биргер је оженио Ингеборг, сестру неспособног, хромог и муцавог шведског краља Ерика XI.

Године 1240. Биргер је повео крсташки рат против Финске и Неве, тежећи да освоји њено ушће и завлада балтичком трговином с Русијом, такмичећи се с Немцима у тим освајањима. Док су Финци поражени и покрштени, на Неви је ситуација била другачија. Ту су Шведске освајачке тежње наишле на одлучан отпор Карелаца и Руса. 15. јула 1240. године Швеђане је на Неви потпуно разбио новгородски кнез Александар, који је за то добио надимак Невски и тако је задуго од области Новгорода удаљио Швеђане.

Краљ Шведске[уреди | уреди извор]

После Ерикове смрти 1250. године за краља је био изабран Биргеров син Валдемар, али је власт фактички и даље остала у рукама Биргера. У време његове владе Шведска је ступила у тешње везе с Данском и Немачком. Немачки досељеници су припомогли да се у Шведској развије рударство (тамо је одавно копан бакар и гвожђе). Биргер је закључио трговачки уговор с Либеком и развијао је трговину са Новгородом.

Реформе[уреди | уреди извор]

За време Биргерове владавине односи учинили су велики корак напред. Знатан део сељаштва лишен је земљишне својине и пао у зависност крупних земљопоседника, и духовних и световних. Та је зависност појачавана због тога што су краљеви обилато делили имунитетна права. Војна служба је све више поверавана ритерима; сељаштво је већ морало да даје краљу низ натуралних дажбина и обавеза. Продирање феудалних односа и установа у Шведску било је делом у вези с немачким утицајем.

Донео је нове законе који су штитили права жена и удвостручио је казне за злочине против цркве и злочине против краљевих саветника.[тражи се извор]

Градови[уреди | уреди извор]

Тада су почели у Шведској да ничу градови. Трговина је почела да игра све већу улогу у животу земље. Али се трговина, углавном, налазила у рукама Немаца и Данаца, од којих се састојао и већи део горњег слоја градског становништва. Шведска је била чисто аграрна земља, и градови у њој нису играли крупну улогу.

Године 1252. Биргер је основао своју нову престолницу Стокхолм.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]