Тирон (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са County Tyrone)
Тирон
County Tyrone / Contae Tír Eoghain
Положај
ПокрајинаАлстер
Админ. центарОма
Површина3.263 km2
Становништво2011.
 — број ст.166.516
 — густина ст.51,03 ст./km2
countytyrone.com

Округ Тирон (енгл. County Tyrone, ир. Contae Tír Eoghain) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом северном делу, у покрајини Алстер. Округ је данас део подручја Северне Ирске. Седиште округа је град Ома.

Данас појам округа Тирон има више историјско значење, а нема управни значај (као и других 5 округа у оквиру Северне Ирске), пошто је 1972. г. Северна Ирска добила нову подручну поделу на Савете.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Тирон се налази у северном делу ирског острва и западном делу Северне Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Тирон је по пространству један од већих ирских округа - заузима 8. место међу 32 округа.

Рељеф: Већи део округа Тирон је брежуљкасто подручје, 100-200 метара надморске висине. Местимично се издижу ниска брда. На крајњем северу округа издиже се једина планина у овом делу државе, планина Сперин.

Клима Клима у округу Тирон је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Најважнија река у округу Тирон је Мурн на западу округа, док је источни округ познат по тзв. Алстерском каналу. На крајњем истоку округа је језеро Неј, највеће на ирском острву.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Ома, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Тирон живело је преко 165 хиљада становника. Ово је за 2 пута мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи мањој од 0,5% годишње.

Етнички и верски састав - Становништво округа је подељено између већинских Ираца римокатоличке вероисповести (око 2/3) и британских досељеника протестантске вероисповести (око 1/3). Први преовлађују у средишњим, северним и јужним деловима, док су други у већини у северозападним и источним деловима округа.

Густина насељености - Округ Тирон има густину насељености од око 50 ст./км², што је више него двоструко мање од просека Северне Ирске (преко 120 ст./км²). Средишњи део округа је боље насељен него ободни.

Језик: У целом округу се званично се користи енглески.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]