Miloš Šobajić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Miloš Šobajić (Milos Sobaïc)
Msobajic.png
Miloš Šobajić
Datum rođenja 1945.
Mesto rođenja Beograd
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Jugoslavija
Državljanstvo Srpsko, Francusko
Obrazovanje Akademija likovnih umetnosti,Beograd
Zanimanje Slikar, vajar
Supružnik Lotos Masnikosa Šobajić (1968 – 2011) Maja T. Izquierdo (Iskjerdo) (2016 - )
Pravac/tradicija ekspresionizam
Nagrade

Miloš Šobajić - Sobaïc je srpski i francuski slikar i vajar.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz. Od 2005. godine predaje na Luksun Akademiji lepih umetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na kojem je bio dekan i redovni profesor, da bi godine 2012. postao profesor emeritus. Svoja dela je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao na preko četiri stotine grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu. Dobitnik je niza nagrada u Srbiji.

O radu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija kod izdavača u Parizu, Beogradu Londonu, čije su tekstove pisali Alen Žufroa , Peter Handke, Edward Lucie-Smith Edvard Luis Smit i drugi. O njemu je objavljeno preko šest stotina tesktova u domaćoj i svetskoj štampi, kao i niz televizijskih emisija.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine RTS: Uručene Vukove nagrade (9.2.2012)</ref>

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]