Цунами

Из Википедије, слободне енциклопедије

Цунами (јап. „цу“ = лука, и „нами“ = талас) је лучки талас, или у слободном преводу заливски талас, означава појаву великих таласа, велике кинетичке енергије, разорног механичког дејства на приобаље.

Опште[уреди]

Цунами који је погодио Тајланд 26. децембра 2004.

Цунами настају услед наглог померања великих водених запремина, какви су нпр. делови океана и мора. Ово је најчешће изазвано подводним земљотресима, подводним вулканским ерупцијама, подводним експлозијама, покретима великих маса (наглог клизања или одроњавања стенских маса веома великих запремина у велике водене средине) а може бити изазвано и ударима метеора (метеорита, астеорида) у океан и нуклеарним пробама.

Цунами чини низ таласа од којих је обично први најразорнији (а и неочекиван је) a који могу својом брзином и висином уништити све што му се нађе на путу. Рибари су одувек знали да препознају цунами неколико минута пре него што он наиђе, јер се вода повлачила по неколико метара. Међутим, они који би се нашли на пучини, нису могли никако да примете или осете шта се спрема. Цунами нису честа појава али се дуго памте због своје разорне моћи.

Механизам настанка[уреди]

Анимација Индонезијског цунамија из 2004. од NOAA/PMEL Истраживачки програм за цунамије

Цунами таласи се догађају када се хипоцентар врло снажних земљотреса налази на дну мора, односно када се при разламању стена формира веће вертикално померање (денивелација) морског дна, обично неколико метара, па чак и преко 10m код снажних земљотреса. Ова нагла промена положаја дела морског дна у зони епицентра, као последицу ствара нагли скок нивоа воде изнад места хипоцентра земљотреса. Тако створени талас се брзо креће ка обалама достижући брзине млазних авиона (900 km/h).

Када у приобалном делу талас допре до плитких делова, настаје цунами ефекат који се манифестује наглим смањењем брзине кретања таласа, али и наглим нарастањем његове висине, чак до неколико десетина метара.

Ово се може описати и математички. Лонгитудинални таласи путују брзином v која износи:

где је g убрзање силе Земљине теже, а H дубина мора.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]