Југио

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Yu-Gi-Oh!)
Yu-Gi-Oh !
YuGiOhlogo.PNG
Logo serije
遊☆戯☆王
(Yūgiō)
Žanr Akcija, Avantura, Fantastika
Manga
Autor Kazuki Takahaši (Kazuki Takahashi)
Izdavač Shueisha
Engleski izdavač VIZ Media
Gollancz Manga
Ciljna grupa Shōnen
Časopis Weekly Shōnen Jump
Engleski časopis Сједињене Америчке Државе Shonen Jump
Prvo izlaženje Decembar 1996.Jun 2004.
Tomovi 38 (Spisak tomova)
TV anime
Režiser Razni
Scenarista Kazuki Takahaši
Studio Toei Animation
Mreža TV Asahi
Premijerno prikazivanje 4. april 1998.10. oktobar 1998.
Epizode 27
TV anime
Yu-Gi-Oh! Duel Monsters
Režiser Razni
Scenarista Kazuki Takahaši
Studio Studio Gallop
Mreža TV Tokyo
Premijerno prikazivanje 18. april 2000.29. septembar 2004.
Epizode 224 (Spisak epizoda)
Anime film
Yu-Gi-Oh! The Movie: Pyramid of Light
Režiser Riosuke Takahaši (Ryosuke Takahashi)
Scenarista Kazuki Takahaši
Studio Studio Gallop
Datum izdavanja 13. avgust 2004.
Trajanje 100 minuta
TV anime
Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters
Režiser Riosuke Takahaši
Scenarista Kazuki Takahaši
Studio Studio Gallop
Epizode 12
Anime film
Yu-Gi-Oh! 3D: Bonds Beyond Time
Režiser Riosuke Takahaši
Studio Studio Gallop
Datum izdavanja 23. januar 2010.
Trajanje 49 minuta
Spinofovi
Primer Yu-Gi-Oh! karte.

Yu-Gi-Oh! (遊☆戯☆王 Yūgiō?) je popularna animirana TV serija nastala u Japanu. Po uzoru na seriju napravljene su mnoge igračke i karte za igranje igre iz serije. Originalni Yu-Gi-Oh! je imao 5 sezona, i 224 epizode. Yu-Gi-Oh! je baziran na stripovima koji su izašli u Japanu 1996. koje je smislio Kazuki Takaši. Kasnije je napravljena crtana serija od 27 epizoda, koja ne ulazi u drugu Yu-Gi-Oh! priču. Ta sezona se popularno naziva sezona 0.[1][2]

Priča[уреди]

Priča prati dečaka koji nalazi hiljadugodišnju zagonetku i u njoj otkriva duha drevnog bezimenog faraona. U početku Jugi nije svestan njegovog prisustva, ali će uskoro saznati za njega. Boreći se na raznim turnirima s prijateljima protiv zlikovaca kao što su Maksimilion Pegaz, Marik Ištar i Darc, on shvata da je njegova sudbina da spasi svet od zlih igrača koji žele zagospodariti svetom - Jami Marik, Darc i drugi. Priča takođe prati sudbinu vlasnika mističnih hiljadugodišnjih elemenata. Glavnog junaka Jugija na tom putu prati društvo, Džoi, Tea i Tristan. Kasnije im se pridružuju i Djuk i Sereniti (Džoijeva sestra).

Likovi[уреди]

Jugi Moto[уреди]

Jugi je glavni lik. Od deke je dobio hiljadugodišnju zagonetku. Kada se zagonetka aktivira, Jugi postaje Jami Jugi. Jami ne samo da je majstor dvoboja, već je hrabar i pun samopouzdanja. Jugi u dvobojima koristi dekin špil. U svom prvom velikom dvoboju protiv Seto Kaibe, pobedio je uz pomoć nezaustavljivog Eksodije. Ipak, na putu u Kraljevstvo Dvoboja, Vivl Andervud mu je bacio svih pet delova Eksodije u okean. To nije omelo ovog majstora u dvobojima i Jugi je pobedio na Kraljevstvu Dvoboja. Jugijeva omiljena karta je Mračni Čarobnjak (Dark Magician). Kasnije Jugi dolazi do sva tri Egipatska Boga, najmoćnijih karata na svijetu.Prvo je dobio Slajfera Nebeskog Zmaja (Slifer the Sky Dragon) protiv jednog od Marikovih sluga, drugog Obiliska mučitelja (Obelisk the Tormentor) protiv Seto Kaibe a trećeg Krilatog zmaja Ra (Winged Dragon of Ra) protiv Marika. Od svih neprijatelja, koje će imati na svom putovanju Jugi, najveći je Marik Ištar koji ga pokušava poslati u carstvo senki i uzeti mu Egipatske Bogove.

Solomun Moto[уреди]

Solomun je Jugijev deda.On mu je dao da sklopi Mističnu slagalicu.Bio je arheolog.Njega je Pegaz zarobio u kraljevstvo senki da bi se Jugi borio na turniru Kraljevstva Dvoboja. Solomun je veoma mudar i veoma strog čovek.Jugi je od njega naučio najbolje taktike kako poraziti neprijatelja i mnoge druge veštine.Za Jugija i njegove prijatelje Solomun je bio kao Guru-Zastitnik.

Seto Kaiba[уреди]

Seto Kaiba je vlasnik Kaiba Korporacije koju je nasledio od svoga očuha. Seto ima malog brata Mokubu. Njegov večiti rival je Jugi Moto koji ga je jedini porazio u dvoboju i od toga trenutka Jugi postaje slavan. Seto Kaiba je vrlo arogantna i ponosna osoba koja misli samo na sebe i svoga brata. Njegovo omiljeno čudovište je Plavi Plavooki Zmaj (Blue Eyes White Dragon).

Maksimilian Pegaz[уреди]

Sofisticiran i kulturan, Pegaz je ne samo genijalni tvorac igre Dvoboj čudovista (Duel Monsters) - koju je stvorio po uzoru na drevne egipatske igre u senci, nego je i savršeni džentlmen. Međutim, Pegaz ima mnogo mračnih tajni. Njegovo levo oko je zamenjeno drevnim egipatskim artefaktom pod nazivom Hiljadugodisnje oko. Pegaz najčešće koristi Toon Deck. Najdraža karta mu je Toon World (Animirani svet). Takođe Pegaz je oragizovao i Duelist Kingdom kako bi došao do što više elemenata uključujući i Jugijevu Zagonetku.

Džoi Viler[уреди]

Džoi je plahoviti borac poznat po svojoj impulsivnoj prirodi i sreći. Počinje da učestvuje u dvobojima da bi sakupio novac za sestrinu operaciju očiju. Iako ume da bude tvrdoglav i pun nepromišljenih poteza, ima zlatno srce i učinio bi sve za svoje prijatelje i za svoju mlađu sestru koja ne živi sa njim. Glavna karta Džoijevog špila je Pakleni Zmaj (Red-Eyes Black Dragon).

Mai Valentin[уреди]

Mai Valentin se prvi put pojavljuje u 1. sezoni ( u 3. epizodi). Ona je na TURNIRU KRALJEVSTVA DVOBOJA zbog novca i luksuznog života. Mai je upočetku egoistična i zla osoba , ali od kada je počela da se druži sa Jugijem i ostalima postala je dobra i brizna osoba narocito prema Džoiju.Na turniru Kraljevstva Dvoboja nije dobro prošla bila je na 4. mestu.Mai je oduvek bila usamljena i neshvacena osoba.Njeni roditelji su bili veoma zauzeti da bi joj se i malo posvetili , to je bio razlog zasto je Mai bila tako okrutna. Ona je lepa plavokosa devojka, koliko je i lepa toliko je i opasna,njena najdraza karta je Okrutna Dama (Haripe Lady) . Jedino je sa opakim damama imala da deli i radost i tugu. Znala je koliko god njene Dame bile snažne one nisu prave, u 4. sezoni pojavila se jedna gruba ljudi koji su krali ljudske duše, Mai je bila njihov član.Želela je moć to je i dobila. Njen cilj je da uništi to prijateljstvo počevši od Vilera. Na kraju Viler gubi dušu ali Mai postaje dobra osoba.

Marik Ištar[уреди]

Prvi put se pojavljuje u drugoj sezoni. Zahvaljujući svom hiljadugodišnjem štapu može da upravlja ljudima odnosno njihovim umovima. U početku ima dva Egipatska Boga kod sebe ali gubi Slajfera od Jugija. Kasnije Marikova još lošija strana preuzima njegovo telo i sada njegova dobra strana pokušava da ispravi sve što je uradio tako što koristi Teu kako bi stupio u kontakt sa Jugijem.

Bakura[уреди]

Prijatelj je Jugija. Ima hiljadugodišnji prsten. Međutim u tom prstenu živi zli duh Jami Bakura koji pravi nevolje već od prve sezone. Cilj mu je da skupi svih sedam hiljadugodišnjih elemenata kako bi vladao svetom.Jami Bakura preuzima telo dobrog Bakure i pokušava da pošalje Jugija i njegove prijatelje u carstvo senki i uzme mu hiljadugodišnju zagonetku. Međutim Jami Jugi ga sprečava u tome. Kasnije Jami Bakura će biti najveći neprijatelj Jugija do kraja.

Tea Gardner[уреди]

Tea je najbolja Jugijeva prijeteljica. San joj je da ode u Njujork i da nauči da pleše. Slabo se bori ali daje podršku Jugiju i Džoiju kad se bore. Najviše zahvaljujući njoj Jugi uvek zna da nije sam u dvobojima vec da ga bodre prijatelji.

Rebeka Hopkins[уреди]

Rebeka je unuka Solomunovog prijatelja i kolege koja je do ušiju zaljubljena u Jugija.Ona živi u Americi i prvak je Amerike u dvoboju čudovista. Njen špil sadrzi uglavnom Karte Zmajeva ali ima i veoma jakih karata zamki i karata magija.Sem što koristi kombinacije Zmaja ona koristi još i karte koje nanose štetu protivniku (Fire Princess).

Tristan Tejlor[уреди]

Takođe Jugijev prijatelj. Kao i Tea slabo se bori ali daje podršku Jugiju i Džoiju u njihovim dvobojima. Njegova simpatija je Džoijeva sestra Sereniti što Džoija nervira.

Sereniti Viler[уреди]

Džoijeva mlađa sestra. Ona mnogo voli Džoija.Kada su se njihovi roditelji razveli Džoi je morao da se rastane sa sestrom.Ona od rođenja ima problema sa očima.Džoi je borio u Kraljevstvu Dvoboja zbog njene operacije. Sereniti je dobra i lepa osoba. Kako je Tristan zaljubljen u nju i ona oseća isto. Sereniti nije neki borac, borila se samo u virtualnom svetu sa Tristanom protiv Nezbita.

Yu-Gi-Oh! GX[уреди]

Nastao 2004. godine kao nastavak Yu-Gi-Oh! serijala. Priča prati glavnog junaka Jadena Jukija (jap. Judai Yuki) koji dolazi na Akadamiju Dvoboja (eng. Duel Academy), akademiju koja podučava učenike u dvoboju čudovišta.

Yu-Gi-Oh! 5D's[уреди]

Treći nastavak serijala Yu-Gi-Oh!. Radnja se dešava u bliskoj budućnosti i prati glavnog junaka Juseija Fuda. U ovom serijalu počinje primena novih tipova čudovišta kao i novom vrstom dvoboja poznatom kao Turbo Dueli.

Yu-Gi-Oh! Zexal[уреди]

Ovaj serijal počeo je sa emitovanjem u Japanu 11. aprila 2011.

Yu-Gi-Oh! ARC-V[уреди]

Peti po redu serijal Yu-Gi-Oha! Počeo je sa emitovanjem 6. aprila 2014 a završio se 26. мартa 2017.

Yu-Gi-Oh! Vrains[уреди]

Šesti po redu serijal koji prati novog protagonistu Jusaku Fujikia. Serija je fokusirana na novu mehaniku u samoj igri i promoviše Link Summon. Radnja serije se fokusira na virtuelnu stvarnost(VR),odakle i potiče naziv Vrains. Prikazivanje je počelo 10. maja 2017 i još uvek traje

Reference[уреди]

  1. Yu-Gi-Oh! Millennium World Volume 7. VIZ Media. 218.
  2. Yu-Gi-Oh! titles

Spoljašnje veze[уреди]