Код Лиоко

Из Википедије, слободне енциклопедије
Код Лиоко
CodeLyoko logo.jpg
Лого серије
Препознатљиво и као Code Lyoko
Формат научна фантастика
акција
комедија
Творац Тања Палимбо
Тома Ромен
Режија Жером Мукаде
Сценарио Венсан Бонжур
Франсоаз Шарпја
Карло де Бутини
Софи Декроазет
Жан-Реми Франсоа
Фредерик Леноар
Бруно Мерл
Гислен Пижол
Бруно Режест
Ален Серлипис
Лоран Тирне
Улоге Џоди Форест
Дејвид Гасман
Метју Геци
Мирабел Кирклан
Шерон Мен
Барбара Вебер-Скаф
Држава порекла  Француска
Број епизода 97
Дужина трајања 28 минута
Емитовање
Премијерно на France 3, Canal J
Прво приказивање 3. септембар 2003.

Код Лиоко (франц. Code Lyoko) француска је научнофантастична анимирана телевизијска серија у којој су заступљене класична анимација и анимација генерисана помоћу рачунара. Премијерно је приказана 3. септембра 2003. на француској телевизији Франс 3. У Србији, серија је први пут приказана на кабловској ТВ Ултра.[1]

У серији су описани доживљаји петоро ученика који живе у интернату средње школе Кадик: Аелита Стоунс, Џереми Белпоа, Од Дела Робија, Улрик Стерн и Јуми Ишијама. Ученици путују у виртуелни свет Лиоко, који је откривен у суперрачунару сакривеном у подруму напуштене фабрике близу школе. Они се тамо боре против рачунарског вируса званог Ксена.

Садржај серије[уреди]

Док истражују стару фабрику у близини њихове школе, четири ученика, Јуми, Џереми, Од и Улрик, наилазе на велики суперрачунар. Истражујући суперрачунар, Џереми открива улаз у виртуелни свет Лиоко.

По уласку у Лиоко (карактеристичном по томе што су у Лиоку ликови израђени анимацијом генерисаном помоћу рачунара, за разлику од реалног света где су ликови израђени класичном анимацијом), ученици налазе хуманоидну виртуелну девојку Аелиту, која је способна да комуницира са Ксеном, осетљивим вирусом опседнутим светском доминацијом, који преузима суперрачунар да управља виртуелним светом Лиоко, да га уништи и преузме стварни свет. Ксена такође може напасти стварни свет помоћу торњева у Лиоку (обично једним од њих 41), који делују као веза виртуелног са стварним светом. Кад се торњеви активирају, Ксена је у могућности да преузме контролу над другим рачунарима и електричним системима, као и да управља појединим појавама и бићима или прави њихове копије. Од чланова тима, једино је Аелита (која је била заробљена у Лиоку, а коју Џереми успева да материјализује у стварни свет, наизглед је ослобађајући Ксениног утицаја) способна да деактивира торњеве, неутрализујући Ксенин напад на стварни свет. У борби против нових чудовишта која Ксена ствара, Џереми програмира суперрачунар дајући му тиме додатне моћи у виртуелном свету. Међутим, сваки члан тима по виртуелизацији у Лиоко има животне поене који се троше током борбе; када се животни поени потроше, члан тима се враћа у стварни свет. По проналаску дневника Франца Хопера, творца Лиока, тим открива њихов главни задатак: да дешифрује код антивируса написан у дневнику којим ће уништити Ксену.[2]

По завршетку борбе са Ксеном и избегавању опасности, Џереми, користећи временски координатни систем, користи суперрачунар за повратак у прошлост (обично један дан, мада постоје и изузеци), остављајући све осим чланова тима без сећања на протекле догађаје. Поред тога, претходно је обавезно утврдити да нико није погинуо, јер се повратком у прошлост смрт не поништава. Повратак у прошлост захвата све који су били скенирани на једном од скенера. По повратку у прошлост, тим користи своје знање за измене тока догађаја. Ово се обично односи на спречавање Ксениних напада, мада се спречавају и неки догађаји који нису везани за Ксену, као што су уништење Џеремијевог робота „Киви 2“ или за избегавање Улриковог понижења тако што ће пронаћи где се налази ноутбук на којем је Сиси написала лажно Улриково љубавно писмо за Јуми. Међутим, сваки повратак у прошлост дуплира снагу суперрачунара, а самим тим и Ксене.

Пилот епизода[уреди]

Главни чланак: Garage Kids

Пилот епизода серије, Garage Kids, снимљена је 2001. Првобитно је било замишљено да буде снимљена серија од 26 епизода од по 26 минута, у коме би били описани доживљаји Ода и његових другова: Урлика, Јуми и Џеремија, како у стварном свету, тако и у виртуелном свету званом Ксанаду.[3] Ипак, постоје и неке разлике у односу на каснији концепт: чланови тима имају натприродне моћи и у стварном свету,[4] а такође се и неки ликови, као што су Сиси, Џим и Аелита, не појављују.

Претходни догађаји[уреди]

Џереми открива напуштену фабрику у којој се налази суперрачунар. Укључивши га, он открива Лиоко и Аелиту, која се не сећа свог имена и због тога је Џереми назива „Маја“. Међутим, по укључењу суперрачунара почињу да се дешавају чудни напади на стварни свет. Од, Улрик и Јуми бивају нападнути, тако да им Џереми мора одати тајну о Лиоку. Он их шаље у Лиоко, како би напади на стварни свет били спречени. По спречавању напада, открива се да је за њих одговоран Ксена, вештачка интелигенција која жели да завлада светом. Аелита се сећа свог имена након што га је видела на екрану у активираном торњу у Лиоку. Створен је тим „Лиоко ратника“: Аелита, Од, Улрик и Јуми, као борци унутар Лиока и Џереми, који у реалном свету преко суперрачунара прати њихове акције и даје им упутства.

Прва сезона[уреди]

У првој сезони, прича је веома мало развијена. Најзначајнији догађаји у сезони су у последње две епизоде. Претходне епизоде се састоје од откривања напада, његовог спречавања и повратка у прошлост. Односи чланова тима, како међусобни, тако и са споредним ликовима, су развијени. Поред тога, Џереми ради на програму који ће материјализовати Аелиту, како би безбедно искључио суперрачунар. Међутим, Ксена успева да остави Аелиту повезану са суперрачунаром, тако да би његово искључивање довело до Аелитине смрти.

Друга сезона[уреди]

У другој сезони, прича је много више развијена. Џим и Сиси приметно мењају карактер. Аелита живи у стварном свету, као Аелита Стоунс, Одова рођака. Уписује се у школу захваљујући лажним документима, које је направио Џереми. Џеремијев нови програм за виртуелизацију омогућава Аелити да прати Ксенине активности и ван Лиока; међутим, Аелита може умрети уколико остане без животних поена, а може се вратити у стварни свет искључиво кроз торањ. Осим тога, Аелита почиње да има визије о претходном животу, а Франц Хопер се појављује као особа повезана са Лиоком. Такође, појављује се нови ученик Вилијам Данбар, који показује интересовање за Јуми.

Сваки члан тима има возило којим брже путује кроз Лиоко: Од вози лебдећи скејтборд, Улрик овер бајкмотоцикл са једним точком, а Јуми лебдећи скутер. Аелита може возити било које од ових возила, али обично путује са неким од чланова тима. У сектору Картагина (који чланови тима називају Сектор 5) налази се Ксена, тако да је из тог сектора могуће допрети до свих његових података. Због тога, тим путује у овај сектор неколико пута. У исто време, Ксена шаље медузе како би украле Аелитина сећања, као и још три чудовишта. Тим открива да Ксена може прећи из Лиока у стваран свет уколико допре до Аелитиних сећања, с обзиром да се у њима налази кључ Лиока. То на крају и успева, тако да тим наставља са борбом против Ксене.

Трећа сезона[уреди]

У трећој сезони, Ксена се смирује током летњег распуста. И даље му је потребан рачунар, међутим, то може бити било који, тако да се сада може наћи и на Интернету. Џереми је развио програм којим може пронаћи Ксену и открива да се Ксена налази у Америци, међутим, нема могућности да се Ксена нападне, тако да тражи начин како да чланове тима пребаци на Интернет.

У Картагини, тим открива језгро Лиока, које Ксена жели да уништи. Будући да је постао независтан од суперрачунара, Ксенини напади бивају све јачи. И даље је потребно активирати торањ за почетак напада, али сада напад може деловати на даљину, а такође Ксена може да овлада појединим људима, спречавајући тим да стигне до фабрике у којој се суперрачунар налази. С обзиром да је тешко уништити целокупан Лиоко, Ксена покушава да уништи секторе који се граниче са Картагином, како би спречио тим да допре до њега. Користећи медузе, Ксена овладава Аелитом, натеравши је да откуца XANA на терминалу за активирање торња (Интерфејс) . На тај начин, Ксена је у могућности да контролише сектор, а самим тим и да га уништи. На срећу, када је уништен и последњи површински сектор, Џереми проналази начин како да тим директно доспе до Картагине.

С обзиром да су Ксенине моћи све веће, група одлучује да прикључи Вилијама. Међутим, приликом његовог првог уласка у Лиоко, само је Аелита била присутна, тако да Ксена успева да их раздвоји и помоћу медузе овлада Вилијамом. Користећи Вилијама, Ксена надјачава тим и уништава језгро Лиока, чинећи суперрачунар бескорисним, а Вилијама још негативнијим. На крају, Џереми преко Интернета добија поруку од Франца Хопера, који је некако преживео уништење Лиока.

Четврта сезона[уреди]

У четвртој сезони, Лиоко је обновљен, тако да тим може да настави потеру за Ксеном. Пловећи дигиталним морем у броду названом „Скидбладнир“ (који је направио Џереми уз Аелитину помоћ), тим открива „реплике“, које су, заправо, копије Лиока сачињене из једног сектора. Свака од реплика је контролисана помоћу другог супер рачунара негде у свету, који контролише Ксена.

Да би зауставио Ксену, Џереми проналази начин да телепортује чланове тима на местима на којима се ти супер рачунари налазе, али остављајући им Лиоко моћи, тако да могу да униште или онеспособе ове супер рачунаре. Тим се у међувремену и даље бори против Вилијама, којег и даље контролише Ксена.

Тим има нова одела и нова оружја у четвртој сезони.

У завршним епизодама, појава чудовишта Колоса (које је уништило Скидбладнир), доводи тим до сазнања да, с обзиром да Ксена контролише велики број супер рачунара, није га могуће уништити само помоћу Џеремијеве методе за телепортацију. Да би уништио Ксену, Џереми прави два нова програма: један који уништава Ксену и други који ослобађа Вилијама. Франц Хопер се жртвује да би обезбедио програмима довољно процесорске снаге. На крају, пошто је тим обавио задатак, искључују супер рачунар.

Пета сезона (Код Лиоко Еволуција)[уреди]

Главни чланак: Код Лиоко: Еволуција

Мунскуп је објавио пету сезону под називом Код Лиоко Еволуција и да ће се у Француској емитовати 2012. на каналима France 4 и Canal J, а у САД на Cartoon Network. У Србији се емитује на каналу Ultra. Код Лиоко Еволуција је једина сезона која је у ствари играна серија. Одела, сектори, музика, и торњеви су промењени. У њему се губе ледени и шумски сектор због губљења података. Открили су да је Ксена презивео уз помоћ изворних кодова које је убацио у Аелиту, Ода, Јуми и Улрика. Аелити је недостајао отац и она и Од одлазе у Лиоко и на тај начин враћају Ксену у живот. Најпаметнија ученица у разреду, Лора Готијер, ће помоћи Џеремију да направи вирус који треба да уништи Ксену. Током рада она убацује вирус у програм за повратак у Прошлост и на тај начин, чак и без одласка у Лиоко она се свега сећа. Аелита ће сазнати да је њена мајка жива и да је удата за Тајрона, човека у чијем супер-компјутеру живи Ксена. Он одбија да искључи супер-компјутер не поверовавши групи да је Ксена опасан. Лора ће бити избачена из групе пошто је довела Вилијама у животну опасност. Џереми сам завршава вирус који ће бити убачен у Тајронов супер компјутер, пре него што га он угаси.

Ликови[уреди]

Главни ликови у серији су Аелита Шефер,[5] Џереми Белпоа, Од Делаpобија, Улрик Стерн, Јуми Ишијама и Ксена. Поред ових ликова, од треће сезоне и Вилијам Данбар учествује у главним дешавањима (борбама у Лиоку). Такође, постоје ликови који се појављују у већини епизода, а такође и поједини споредни ликови у неколико епизода имају значајнију улогу. Неки од тих спореднх ликова су: Елизабет Делмас (Сиси), Џим Моралес (наставник физичког), Жан Пјер Делмас (директор), Сузан Херц (наставница физике), Киви (Одов пас), Николас Полиакоф и Херв Пичон (чланови Сисине групе), Мили Соловиеф и Тамија Диоп (чланови новинарске екипе Кадика), Хироки Ишијама (Јумин брат), Саманта (једна од многих девојака са којима је Од излазио током сезона)…

Чудовишта[уреди]

Постоје различите врсте чудовишта, које Ксена ствара у циљу одбране торњева. Нека од њих су мање опасна, и користе се само у циљу ометања напредовања групе, док су друга много опаснија. Постоји 13 различитих чудовишта (канкрелат, блок или коцка, стршљен, медуза, тарантула, Вилијам у 4. сезони, краба, летећа ража или манта, мегатенк, пузавац, ајкула, пирана, Колос у 4. сезони и неименовано чудовиште) које је створио Ксена и сва носе Ксенин лого (који, у ствари, представља његово око). Од, Улрик и Јуми поседују оружја за борбу против чудовишта. Аелита се у прве две сезоне ослања на одбрану осталих чланова тима, док у трећој сезони и она добија оружје.

Остала чудовишта није створио Ксена. Једно од њих је створио Џереми и назива се Марабунта. Транспортер има Ксенин лого на себи, али спада у специјалну врсту чудовишта, којем могу приступити Џереми, Аелита (из Лиока) и Ксена. Ово чудовиште служи за пренос у Картагину из осталих сектора.

Занимљивости[уреди]

  • Школа коју похађају чланови тима је направљена по узору на Лицеј Лаканал, Париз.
  • Напуштена фабрика у којој Џереми проналази суперрачунар је направљена по угледу на Реноову фабрику, која се налазила у Булоњ Бијанкуру, а која је срушена 2004.
  • Многи пореде серију са филмском трилогијом Матрикс и филмском тетралогијом Терминатор, због борбе против зле вештачке интелигенције (Ксена чак користи медузе, као и Матрикс, а у Терминатору се путује кроз време).
  • Шифра коју Џереми укуцава да би приступио суперрачунару је 59656. На мобилном телефону, овај број формира реч LYOKO.
  • „Лиоко“ је јапанска реч која значи „путовање“.

Српске улоге[уреди]

Код Лиоко производи[уреди]

Неколико производа Код Лиоко су реализовани или планирани, укључујући DVD-је, манга-серије и остале производе. Марвел тојс је 2006. издао серију играчака и акционих фигура. Године 2007, Game Factory издаје две видео-игре засноване на серији: Code Lyoko за Nintendo DS и Код Лиоко: Потрага за бесконачношћу за Wii, PSP и Плејстејшн 2. Игра за Nintendo DS Код Лиоко: Ксенин пад издата је у мају 2007. Издат је и албум Сабдиџиталси.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. Код Лиоко, ТВ Ултра
  2. Code Lyoko's World. The Story
  3. Promotional document for Garage Kids PDF (798 KiB) Page 2, paragraph 2 (енглески)
  4. Promotional document for Garage KidsPDF Page 2, paragraph 1 (енглески)
  5. Шефер је Аелитино право презиме. На почетку серије, Аелита је користила презиме Стоунс, а касније Хопер, по наводном презимену њеног оца. Она је у четвртој сезони сазнала да је право очево презиме Шефер, па је то и њено законско презиме.

Спољашње везе[уреди]