Доминик Пићили

С Википедије, слободне енциклопедије

Доминик Хинко Пићили (хрв. Dominik Hinko Piccili) је био усташки пуковник и заповедник радне службе логора III Јасеновац.

Биографија[уреди | уреди извор]

Пићили је по струци био грађевински инжењер, Далматинац из Славонске Пожеге италијанског порекла. Ступио је у Усташку одбрану 1942. и постао је заповедник радне службе логора III Јасеновац. Постао је познат по изградњи Пићилијеве пећи, крематоријума који је постојао у оквиру концентрационог логора Јасеновац.

Пићили не само да је сам присуствовао Јасеновцу, већ је предводио делегацију усташа у хрватском концентрационом логору Осијека, у логору Тења. Успео је да убеди неке занатлије да са породицама дођу у логор Јасеновац ради послова у радионицама. Дана 18. августа 1942. стигло око 200-300 људи, сви су побијени по доласку.

„У другом случају, видео сам око двадесет пет затвореника обешених, а једна жена међу њима је имала малу децу у логору. Током вешања њена деца су плакала пред њом и хватала је за сукњу, али је Фицили шутнула ту шестогодишњу девојчицу. тако јако да јој је његова чизма разбила лобању“.

— Државна истражна комисија, стр. 26.

Био је командант логора, све до априла 1944. године, када је дошао Динко Шакић. Такође је конструисао, током свог времена као команданта, грнчарију у којој су од костију и људске масти претварали сапун.

Постојећу пећ за производњу и печење цигле Доминик Пићили је наменио за уништавање логораша и српске деце. Заједно са бившим заповедницима логора III Јасеновац Љубом Милошем, Динком Шакићем и Мирославом Филиповићем-Мајсторовићем ради затирања трагова злочина организовао је спаљивање убијених и умрлих логораша. Доминик Пићили је такође учествовао у убијању преосталих логораша априла 1945. године.

После завршетка рата на тлу Југославије 15. маја 1945. године, бежи у Италију и губи му се сваки траг.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Odić, Slavko; Komarica, Slavko (2005). Zašto Jasenovac nije oslobođen. Beograd: Institut za savremenu istoriju. ISBN 9788674030974. 
  • Видети: Сведочење Јакова Финција на суђењу Динку Шакићу, 22. март 1999. године
  • Ђуро Шварц, „У логорима смрти у Јасеновцу“, из: Истраживачки досије 25, Јад Вашем, стр. 330-331.
  • Сведочење Драгота Ролера, суђење Динку Шакићу, 17. март 1999.
  • Сведочење Лубомира Шарића, Суђење Шакићу, 15. април 1999.
  • Сведочење Владимира Цвије, Суђење Шакићу, 13. мај 1999.
  • Менахем Шелах (ур.), Јосеф Левингер и Александар Матковски , „Историја Холокауста: Југославија“ (Јад Вашем, 1957), стр. 187 и даље.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]