Операција Незамисливо

С Википедије, слободне енциклопедије

Операција Незамисливо (енгл. Operation Unthinkable) је британски војни план напада на Совјетски Савез 1. јула 1945. године [1]. Војни план је израдио главни штаба британске војске по наређењу Винстона Черчила.

Офанзивна операција[уреди | уреди извор]

Основни циљ војне операције по замисли британског војнополитичког врха је био да се Совјетском Савезу наметне „воља Уједињеног Краљевства и САД“. Команданти британског врховног војног штаба су наводно били забринути због величине Црвене армије у Европи и, пошто су сматрали Стаљина особом којој се не може веровати, веровали су да постоји опасност по западну Европу. Такође се рачунало да ако Велика Британија и САД објаве рат Совјетском Савезу, он ће ући у војни савез с Јапаном, што је био разлог против објаве рата. На крају заповедници војног штаба су дошли до закључка како је напад непрактичан због надмоћи у људству и опреми Црвене армије над уједињеном британском, америчком и немачком војском у Европи.

Одбрамбени планови[уреди | уреди извор]

Након што је добио мишљење против напада, Винстон Черчил 10. јуна 1945. поставља питање о могућности вођења одбрамбеног рата у случају напада Совјетског Савеза на снаге савезника у Западној Европи. Одговор на то питање се састојао у могућим стратегијама одбране британских острва [2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „002”. History.neu.edu. Архивирано из оригинала 16. 11. 2010. г. Приступљено 30. 6. 2010. 
  2. ^ „030”. History.neu.edu. Архивирано из оригинала 16. 11. 2010. г. Приступљено 30. 6. 2010.