Портал:Хемија/Реакција

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабране реакције
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Доказна реакција за јоне никла је између осталих и реакција са диметил-глиоксимом, уз присуство амонијака (Чугајевљев реагенс). Јони никла се детектују преко стварања ружичастоцрвеног талога:


уреди

Фебруар[уреди извор]

Хексаммин-никл(II)-бромид је комплексно једињење чије се добијање може приказати хемијским једначинама:


уреди

Март[уреди извор]

Неутрализација је хемијска реакција, у општем случају, између киселине и базе у којој се формирају со и вода. Реакција је јонског типа, егзотермна је и једна од најважнијих реакција у неорганској хемији.

киселина + база → со + вода


уреди

Април[уреди извор]

Реакција Римера-Тајмана је реакција између фенола и хлороформа. Одиграва се у јако алкалној средини. Њен исход је да се ароматичном угљоводонику прикључује алдехидна група, најчешће у позицији орто гледајући групу -OH. Најважнији продукат који се добија овом реакцијом је салицилна киселина која са још неким једињењима даје аспирин.


уреди

Мај[уреди извор]

Доказна реакција за јоне алуминијума је између осталих и реакција алуминијум-хидроксида са ализарином, при чему се добија ализарински лак, цигла црвене боје:


уреди

Јуни[уреди извор]

Озонолиза је хемијска реакција у којој озон оксидује алкен стварајући тиме карбонилна једињења. Ова реакција је пример 1,3-диполарне циклоадиције.

Генерализована шема озонолизе
Генерализована шема озонолизе


уреди

Јули[уреди извор]

Хидролиза је хемијска реакција која се заснива на распаду молекула хемијских једињења на два мања фрагмента под утицајем контакта са водом или воденом паром. У посебном случају хидролизе соли то је реакција јона са водом (углавном се ствара кисела или базна средина). Вода хидролизује калцијум-сулфид и тада се ствара смеша Ca(SH)2, Ca(OH)2, и Ca(SH)(OH).


уреди

Август[уреди извор]

Хидратација у органској хемији је хемијска реакција у којој се хидроксилна група (OH) и водоник везују за два атома угљеника који су ковалентно везани двоструком везом:


уреди

Септембар[уреди извор]

Теоретски, реакција која се дешава при експлозији барута се може приказати једначином:

При овој реакцији калијум-сулфид остаје као чврсти остатак. Ипак, стварни механизам је компликованији и због споредних реакција граде се други производи као што су калијум-карбонат и калијум-сулфат.
уреди

Октобар[уреди извор]

Крстаста метатеза (cross-metathesis CM):

је реакција која се користи у нафтној индустрији за повећање октанског броја сировог бензина. Одиграва се при високој температури и у присуству катализатора волфрама.
уреди

Новембар[уреди извор]

Естрификација је хемијска реакција која се јавља између киселина (углавном карбоксилних) и алкохола (шире: једињењима која садрже хидроксилну групу) услед које настају естри. Реакција се одвија у киселој средини и приликом процеса настаје вода.


уреди

Децембар[уреди извор]

Прва од укупно четири оксидативно-редукционе реакције приликом Кребсовог циклуса је добијање кетоглутарата. Оксидативна декарбоксилација изоцитрата је катализована ензимом изоцитрат-дехидрогеназа:

Међукорак ове трансформације је оксалосукцинат, иначе нестабилна β - киселина, која приликом реаговања са ензимом, губи CO2 и формира кетоглутарат. Ова реакција Кребсовог циклуса је веома важна, јер брзина ове реакције и самим тим брзина стварања α - кетоглутарата, одређује свеукупну брзину циклуса.
уреди