Zoo Tycoon

С Википедије, слободне енциклопедије
Zoo Tycoon
Screenshot iz video igre
Developer(i)Blue Fang Games
Izdavač(i)Microsoft
SerijaZoo Tycoon
PlatformeMicrosoft Windows, Macintosh, Nintendo DS
Izlazak17. oktobar 2001.
Žanr(ovi)Poslovna simulacija
Medijum(i)CD-ROM
Način kontroleMiš, Tastatura

Zoo Tycoon je poslovna simulaciona video igra koju je razvio Blue Fang Games, a objavio Microsoft. Igra je izašla 17. oktobra 2001. godine, a puštena u prodaju 22. oktobra 2001. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, u Evropi, Zoo Tycoon je objavljen 2. novembra 2001. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, 5. novembra u Nemačkoj, a 14. novembra u Francuskoj. Drugi deo Zoo Tycoon-a, Zoo Tycoon 2 je izašao 2004. godine. Godine 2005. je izašla verzija Zoo Tycoon-a za Nintendo DS. Zoo Tycoon je u roku od godinu dana nakon izlaska dostigao komercijalni uspeh.[1] Širom sveta, prodato je preko milion primeraka video-igre Zoo Tycoon.

Gejmplej[уреди | уреди извор]

U ovoj video igri, igrač iz ptičje perspektive mora da pravi svoj uspešan zoološki vrt gradeđi eksponate i staništa u kojima će se nalaziti životinje. Veoma je važno da u vašem zoološkom vrtu zadovoljite potrebe posetilaca, ali i životinja koje zahtevaju različite travnate podloge, floru, kamenje, igračke i staništa u kojima bi životinje spavale i odmarale. Zoo Tycoon sadrži razne životinje poput slona, žirafe, gazele, nosoroga, medveda i mnogih drugih životinja, životinje ne možete stavljati van staništa, već samo u staništu. Posetioci zahtevaju razne štandove za kupovinu jela poput hamburgera, sladoleda, pića, šećerne vune... posetioci obožavaju prodavnice suvenira i kuće u kojima se nalaze Insecti, gmizavci, ptice, primati,. Posetioci zahtevaju klupe, kako bi se posetioci odmorili, i kante za smeće, u kojima bi posetioci ubacivali odpatke kako posetioci nebi bacali otpad na tlo zoološkog vrta. Tokom pravljenja zoološkog vrta u Zoo Tycoon-u postoji mogućnost pravljenja puta po kome bi se posetioci kretali i moguće je dodavati ulične lampe, fontane, skulpture, topiare i ukrasne biljke. Postoji i mogućnost odabira pola životinja, u igri se mogu pročitati i informacije o životinjama iz stvarnog života.

Proširenja[уреди | уреди извор]

Screenshot iz Zoo Tycoon-a sa instaliranim proširenjem Dinosaur Digs

Za Zoo Tycoon su napravljena dva proširenja - Dinosaur Digs, koji je izašao sadrži praistorijske životinje, i Marine Mania, koji sadrži životinje koje žive u morima i okeanima. Za Zoo Tycoon su napravljeni i bonus dodaci, poput novih životinja i eksponata. Godine 2003. je napravljena kompilacija Zoo Tycoon: Complete Collection koja obuhvata Zoo Tycoon kao glavnu igru, i sva proširenja i bonus dodatke.

Nintendo DS verzija[уреди | уреди извор]

Zoo Tycoon DS je verzija Zoo Tycoon-a iz 2005. godine. Grafika i gameplay su donekle slični kompjuterskoj verziji Zoo Tycoon-a. Sve životinje i eksponati iz kompjuterske verzije Zoo Tycoon-a su dostupni i u Zoo Tycoon DS-u, samo što su dodate dve nove životinje - kuprej i azijski divlji magarac. Nastavak za Zoo Tycoon DS je Zoo Tycoon 2 DS koji je objavljen 2008. godine.

Popis životinja iz igre[уреди | уреди извор]

U igri "Zoo Tycoon" se nalaze sledeće životinje:

Iz igre "Zoo Tycoon" iz 2001.[2][уреди | уреди извор]

Iz proširenja Dinosaur Digs iz 2002.[3][уреди | уреди извор]

Iz proširenja Marine Mania iz 2002.[4][уреди | уреди извор]

Bonus životinje[2][уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Rainier, Van Autrijve (12. Jul 2004). „Zoo Tycoon Sells BIG”. GameSpy.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  2. ^ а б „Zoo Tycoon”. Fandom. 
  3. ^ „Zoo Tycoon: Dinosaur Digs”. Fandom. 
  4. ^ „Zoo Tycoon: Marine Mania”. Fandom. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]