Јелисавета Фјодоровна

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јелисавета Фјодоровна
Elizaveta Federovna.gif
Јелисавета Фјодоровна
Датум рођења (1864-11-01)1. новембар 1864.
Место рођења Дармштат
Датум смрти 18. јул 1918.(1918-07-18) (53 год.)
Место смрти Алапајевск
Руска република
Отац Лудвиг IV
Мајка Алиса од Велике Британије
Велика кнегиња Јелисавета са супругом Сергејом
Замонашена кнегиња Јелисавета
Велика кнегиња Јелисавета Фјодоровна

Света преподобномученица Јелисавета Фјодоровна Руска (рус. Елизавета Фёдоровна; Дармштат, 1. новембар 1864. — Алапајевск, 18. јул 1918) руска је кнегиња из руске царске династије Романов. У Православној цркви чува се успомена на њу и њено мученичко страдање, заједно са члановима руске царске династије Романов, њеном пријатељицом монахињом Варваром и другима, међу којима је и кнез Јован Константинович, ожењен Јеленом — сестром краља Александра Карађорђевића.

Они су, дан након погубљења породице Романових, претучени и живи бачени у окно оближњег напуштеног рудника. Пошто нису пали на дно окна, већ се задржали на неком од испуста, из окна су се још неколико дана чуле њихове молитве и духовне песме након чега су преминули од глади и задобијених повреда. Њихова тела су пронађена и кришом пребачена у Кину, а велику кнегињу са сестром Варваром пренели су у Јерусалим, где се и данас налазе у манастиру Марије Магдалене на Јелеонској гори.

Биографија[уреди]

Велика кнегиња Јелисавета је рођена 1. новембра 1864. године. Родитељи су јој били велики војвода Лудвиг IV од Хесена и Рајне и британска принцеза Алиса. Преко своје мајке, Св. Јелисавета је била унука краљице Викторије. Кад је порасла, сматрана је једном од најлепших жена Европе тог времена. Старија је сестра последње руске царице Александре.

Удала се 15. јуна 1884. за великог кнеза Сергеја Александровича, сина руског цара Александра Другог. Из лутеранства је прешла у православну веру.

Дана 18. фебруара 1905. Сергеј је настрадао у атентату и пошто нису имали деце, велика кнегиња Јелисавета је одлучила да остатак живота посвети Богу и да му служи љубављу према ближњима. У Москви је основала Марто-Маријински манастир који је развио добротворни рад. Народ ју је назвао „анђелом чуварем Москве“.

Када су бољшевици преузели власт, Лењин је издао наредбу да се она ухапси и спроведе у Алапајевск. Ту су их претукли, одвели у напуштени рудник и живе бацили у јаму дубоку 20 метара. Затим су убице убациле и неколико граната, али се песма и даље чула из јаме.

Св. Јелисавета је преминула од последица пада у дубоку јаму, али је ипак успела да превије ране својим сустрадалницима.[тражи се извор од 10. 2011.]

Проглашњење за светицу[уреди]

Руска православна загранична црква је додала ове новомученике збору светих 1981. године. Московска патријаршија је то учинила 1992.

Њене мошти се и данас проносе по целом православном свету.

Породица[уреди]

Родитељи[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Лудвиг IV
Grand Duke Ludwig IV of Hesse-Darmstadt and by Rhine.jpg
12. септембар 1837. 13. март 1892.
Алиса од Велике Британије
Princess Alice reclining.jpg
25. април 1843. 14. децембар 1878.

Супружник[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Сергеј Александрович
Grand Duke Sergei 01 Alexandrovich in his youth.jpg
11. мај 1857. 17. фебруар 1905.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]